Scad dobânzile la depozitele în lei

Odată cu impozitarea câştigurilor, bonificaţiile la economiile bancare ar fi trebuit să crească. Aşa s-a întâmplat la o parte din bănci, în schimb, unele au ales să nu facă acest pas.

Deşi BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 6,25%, în ultima sedinţă a Consiliului de Administraţie, dobânzile la depozite scad în continuare. Bancherii spun că acestea sunt încă destul de ridicate şi trebuie să ajungă undeva în jurul valorii dobânzii- cheie.

Asta înseamnă că, pentru unii creditori, mai este loc de scăderi. Deşi ar fi trebuit să fie măcar o perioadă de stagnare, având în vedere că tocmai s-a introdus impozitul de 16% pe câştigul din dobândă, acest lucru nu s-a întâmplat decât la câteva dintre bănci.

Scăderi de până la 0,5%

"Banca Românească a ajustat ratele de dobândă pentru depozitele la termen, menţinând însă un nivel avantajos al acestora. Nivelurile de dobândă sunt actualizate periodic respectând astfel tendinţele de pe pieţele monetare", ne-au declarat oficialii instituţiei.

Pentru depozitele în lei pe 30 sau 60 de zile dobânda scade cu 0,4%. Pentru depozitele în euro cu plata la scadenţă, micşorarea de dobândă este de până la 0,4%, în funcţie de maturitate. Bonificaţiile pentru depozitele în franci elveţieni şi lire sterline rămân neschimbate.

Din dobândă se scade taxa pe profit

La ING Bank, pentru depozitele în lei la termen pe trei luni, bonificaţiile ajung la 7%, la fel ca economiile pe un an, după cum anunţa banca. La euro, în schimb, acestea au ajuns la 2,75% - la trei luni şi 3,25% pentru 12 luni.

"Începând cu 1 iulie, conform legislaţiei în vigoare, ING Bank calculează, reţine şi virează un impozit de 16% la toate dobânzile bonificate", anunţă banca, fiind una dintre cele care nu au acoperit taxa prin mărirea dobânzilor.

În funcţie de strategia pe care o are fiecare bancă, ratele dobânzilor fluctuează. Astfel, dacă unele bănci sunt interesate să ţină banii pe termen lung, oferă bonificaţii mai mari la depozitele la termen, în lei, pe o perioadă lungă.

RBS România însă practică o strategie aflată la polul opus. Pentru depozitele pe o lună sau trei luni, dobânzile sunt de 6,75%, în timp ce acelea pe şase şi 12 luni sunt de 6,50%. La euro, situaţia este exact opusă celei de la lei. Bonificaţiile la economiile în euro oferite de RBS România pornesc de la 2% pentru depozitele la o lună şi ajung până la 2,75% pentru cele pe un an.

La acest capitol, cele mai bune dobânzi le practică băncile Emporiki şi Carpatica.

8% este dobânda cea mai mare pe care o oferă băncile pentru depozitele în lei, la termen, pentru o perioadă de 3 luni

"Nivelurile de dobândă sunt actualizate periodic, respectând astfel tendinţele de pe pieţele monetare.", OFICIAL, Banca Românească

OFERTE BANCARE

Top 10 dobânzi la depozitele pe trei luni (pentru 1.000 lei)