Savanţii au identificat cea mai bună RUTĂ pentru a ajunge pe MARTE. Colonizarea Planetei Roşii trebuie să demareze cât mai curând posibil

Se pare că pentru a ajunge pe planeta Marte, cosmonauţii ar trebui să facă o oprire pe Lună, spun cercetătorii Institutului de Tehnologie din Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology-MIT). Această rută este diferită de cea propusă până acum, care nu includea aselenizarea.

În cadrul proiectului lor, denumit Mars Design Reference Architecture 5.0, oamenii de ştiinţă americani au explorat posibilităţile prin care traseul Pământ-Marte va deveni rutină, iar Luna va reprezenta un punct de oprire important pe această rută, scrie descopera.ro.

Motivul pentru care Luna a fost aleasa drept ”popas” se referă la logistica misiunilor spaţiale. Astfel, cercetătorii au calculat că deplasările ce se pot desfăşura cu mai multe opriri presupun transportul unor cantităţi mult mai mici de provizii faţă de misiunile proiectate să aibă un traseu direct.

Mai precis, în cazul în care urmează să parcurgă o rută complexă, astronauţii pot decola de pe Pământ cu mai puţin de 68% din proviziile aferente unei misiuni directe. Condiţia esenţială a parcurgerii traseului cu opriri o reprezintă, bineînţeles, alimentarea pe parcurs. 

Principala soluţie la care s-au gândit cercetătorii MIT a fost utilizarea rezervelor de apă stocate în gheţarii de la polul sud al Lunii. În acest sens, cantităţile imense de gheaţă ar urma să fie prelucrate în aşa fel încât să se obţină oxigenul lichid, folosit chiar şi acum la alimentarea rachetelor spaţiale. 

Magnatul de origine sud-africană Elon Musk avertiza recent insa în privinţa riscului ca programele de cucerire a planetei Marte să fie împiedicate de declanşarea unui al Treilea război mondial. Fondatorul firmei SpaceX şi şef al companiei Tesla apreciază că primii oameni ar putea fi trimişi pe planeta roşie în următorii 10-15 ani.

Elon Musk subliniază că o colonizare a lui Marte ar trebui să se petreacă peste nu prea mult timp. Dacă nu se va întâmpla aşa, misiunea ar putea întâmpina obstacole din cauza unui eveniment major, cum ar fi declanşarea unei a treia conflagraţii mondiale, arată el. 'În 1912 se anunţa o nouă eră de pace şi prosperitate. Apoi au venit Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial, urmate de Războiul Rece. Aşa încât cred că ar trebui să recunoaştem că este posibil un al treilea război mondial', a spus Musk în GQ. “Dacă acesta ar avea loc, ar putea fi mult mai rău decât precedentele“, a adăugat el, menţionând recurgerea la armele nucleare.

Potrivit lui Musk, acest al treilea conflict mondial ar provoca apariţia unei puternice mişcări anti-tehnologice. Atunci progresele înregistrate în tehnologie ar înceta, suspendând astfel orice proiect de cucerire spaţială.