Românii din vestul ţării aleg să-şi petreacă weekendurile în complexul de saune Castello din localitatea maghiară situată la 76 de kilometri de Arad.
Complexul de saune Castello, din Ungaria, considerat cel mai mare parc de saune din Europa, a devenit în ultima vreme destinaţia de weekend preferată a românilor din vestul ţării. Situat în localitatea maghiară Gyula, Castello este la doar 76 de kilometri distanţă de Arad.
Rezervaţie naturală de 8,5 hectare
Inaugurat la finele anului trecut, Sauna Park Castello face parte din ştrandul Băile Cetăţii din Gyula, complex ce cuprinde băi termale şi este deschis pe toată perioada anului.
Parcul de saune interioare şi exterioare cuprinde cabine cu abur, saune romane, umede, cabine cu infraroşii, saune clasice – finlandeze, saune cu lumină roşie, de relaxare, saune cu sare, uscate şi de aromoterapie.
"Din oră în oră, într-una dintre cabine începe un program de saună special cu bere, sare sau miere. Săptămânal, oferim 35 de programe cu 15 arome naturale. Este ceva unic în Ungaria", susţine Veres László, managerul Băilor Cetăţii.
Saunele şi băile termale se află în interiorul unei rezervaţii naturale cu o suprafaţă de 8,5 hectare, situată în apropierea Castelului medieval Almássy. Construcţia este un important obiectiv turistic şi a fost ridicată între anii 1405 şi 1445, fiind singurul castel gotic din cărămidă din Europa Centrală ce a rămas intact şi astăzi.
Românii vin în weekend sau de sărbători
În ceea ce-i priveşte pe turi ştii români, aceştia aleg complexul de la Gyula mai ales ca destinaţie de weekend.
"Avem în medie 600.000 de oaspeţi anual. În weekenduri, de 1 Mai, de Paşte sau alte alte sărbători, între 80 şi 85% dintre turişti sunt din România. Peste vară, numărul românilor se menţine la o medie de 50%", explică managerul Veres László.
Cei care au fost măcar o dată la Gyula povestesc că este o experienţă inedită. "Am fost noaptea, pentru că Sauna Parkul e deschis până la miezul nopţii. Senzaţia e incredibilă, mai ales afară. Am asistat la o procedură cu bere: după ce au turnat apă cu bere pe pietrele încinse, doi asistenţi au pus în mişcare aerul din incintă, cu ajutorul unor prosoape. Curenţii circulau incredibil, simţeai că îţi ia foc tot corpul, dar dacă rezistai vedeai apoi efectele. Nu durează mai multe de 10 minute, la final observi că ai transpirat amar. Dar după o singură şedinţă de genul asta nu mai ai probleme cu tenul gras mai bine de o săptămână", povesteşte timişoreanca Erika M., care a vizitat în primăvară parcul de saune.
Pentru relaxare la temperaturi "normale", turiştii pot opta pentru bazine cu nămol, butoaie cu apă rece şi fotolii suspendate în jurul unui foc de cărbuni.
Băi cu nămol şi fizioterapie
În complexul Băile Cetăţii turiştii au la dispoziţie 19 bazine termale şi wellness, un "paradis acvatic" pentru copii, bazine cu valuri artificiale şi jacuzzi, tobogane uriaşe şi kamikaze şi un bazin olimpic de 50 metri, folosit pentru antrenamente de naţionala de polo a Ungariei.
Apa termală de la Gyula este alcalină, nu este tratată cu nicio substanţă chimică şi este schimbată în fiecare seară. Apa este captată de la o adâncime de 2 kilometri, temperatura iniţială fiind de 72 de grade Celsius. Însă, în bazine are o temperatură cuprinsă între 33 şi 38 de grade Celsius.
Potrivit specialiştilor, apa termală de la Gyula este recomandată în tratamentul bolilor reumatismale şi ginecologice. În plus, turiştii pot opta pentru o gamă largă de tratamente, de la băi cu nămol la fizioterapie.
"Am fost noaptea pentru că Sauna Park-ul este deschis până la miezul nopţii. Senzaţia este incredibilă, mai ales afară." ERIKA, turist din Timişoara
OFERTĂ
30 de lei pentru o zi la Sauna Park
Pentru a-i atrage pe turişti, proprietarii de hoteluri şi particularii practică o paletă destul de variată de preţuri pentru cazare.
- În Gyula, există nouă hoteluri şi 357 de apartamente sau case particulare care pot fi închiriate, iar preţurile încep de la aproximativ 10 euro pe noapte de persoană, fără mâncare. În cazul hotelurilor din Gyula, care sunt de trei şi de patru stele, cazarea variază între 117 şi 233 de lei pe noapte de persoană, cu mic dejun inclus. Iar cei care doresc să opteze pentru cazarea la o pensiune, plătesc 30 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus.
- Accesul pentru o zi la Băile Cetăţii costă 1.730 de forinţi (29 de lei) de persoană. Există însă şi posibilitatea achiziţionării unui abonament, care permite accesul a doi adulţi şi a unui copil, şi care ajunge la 5.400 de forinţi (92 de lei).
- Un bilet pentru o zi la Sauna Park Castello ajunge la 1.750 de forinţi (30 de lei), în timp ce pentru o baie nocturmă în zona wellness, cu acces în Sauna Park, biletul ajunge la 2.000 de forinţi (34 de lei). Iar un abonament de 10 zile, cu acces la toate serviciile oferite de zona de aqua welness şi de Sauna Park, costă 34.950 de forinţi (596 de lei).
Se vorbeşte româneşte
Românii care ajung în Gyula sunt uimiţi de faptul că limba română este utilizată frecvent în relaţia cu turiştii din ţara noastră. Pe de altă parte, oraşul maghiar oferă o gamă largă de atracţii turistice şi evenimente culturale.
În afara Băilor Cetăţii, turiştii pot vizita Castelul medieval Almassy, dar şi "Cofetăria de 100 de ani", unde pot degusta dulciuri preparate manual.
În plus, între 30 iulie şi 1 august au loc Serile Cetăţii, cu concursuri cavalereşti tipice Evului Mediu. Iar pe 28 august, în centrul civic din Gyula, are loc "Alungarea Verii", un festival de lampioane pe ritmuri latino.
50% dintre turiştii care vin în perioada estivală la complexul Băile Cetăţii din Gyula sunt români