Satul neolitic de la Stonehenge

Misterul monumentului neolitic de la Stonehenge este pe cale de a fi dezlegat, sustin arheologii britanici, care au anuntat descoperirea ruinelor unor case, ce au fost locuite de cei care au ridicat respectiva constructie, transmite Reuters.

„Am gasit ruinele a opt case. Credem ca fac parte dintr-o asezare mult mai mare”, a declarat Mike Parker Pearson, profesor de arheologie de la Universitatea Sheffield. Pearson si colegii sai cred ca locuitorii acestor case, ce alcatuiau cel mai mare sat neolitic descoperit vreodata in Marea Britanie, au ridicat cercul megalitic de la Stonehenge, candva in perioada 3.000-1.600 i.Hr.

In timpul lucrarilor de excavare de la Durrington Walls, la mai putin de 3 kilometri de Stonehenge, cercetatorii au descoperit cateva zeci de vetre ale unor camine preistorice, dar si urmele locurilor unde se aflau paturile si alte piese rudimentare de mobilier. In ruinele scoase la lumina s-a gasit o veritabila comoara de resturi neolitice, pietre arse si oase de animale.

Casele, care masoara in jur de 5 metri patrati fiecare, sunt asezate de-o parte si de alta a drumului ce leaga monumentul de la Stonehenge de o constructie similara, care este insa facuta din lemn. „Stonehenge este jumatate dintr-un complex mai mare”, a spus arheologul, referindu-se la cele doua cercuri. Este vorba despre doua ansambluri complementare, cel de lemn semnifica efemeritatea vietii, iar cel de piatra era dedicat mortilor.