Timiditatea este resimțită la nivel comportamental prin evitarea anumitor situații ce presupun interacțiunea cu cei din jur, prin inhibiție și în anumite sitații prin pasivitate sau chiar prin tulburări de vorbire.
La nivel fi ziologic, cei timizi se confruntă cu uscăciunea gurii, transpirație, amețeală, teama de a nu pierde controlul, bătăi accelerate ale inimii. Este important de știut că timiditatea poate proveni atât din trăsăturile genetice, cât și din mediul în care a crescut persoana sau o combinație din cele două.
Iată câteva recomandări care pot aduce după sine schimbări benefice pentru cei ce sunt timizi:
1. Respiră
Poate sună banal, dar respirația conștientă joacă un rol foarte important. Când alegem să respirăm, ne încărcăm plămânii cu oxigen și ne oxigenăm și creierul. Acest proces ne ajută să gestionam sitația în care ne aflăm mult mai corect și mai eficient. Sunt mulți cei care respiră pe jumătate, respiră cât să poată supraviețui, este acea respirație pe care nici nu o observăm, însă este bine ca de cel puțin 10 ori pe zi să respirăm conștient și scopul de bază să fie de curățare și de oxigenare a corpului.
2. Zâmbește!
Zâmbetul are rol dublu: pe o parte oferă celui care zâmbește o stare de siguranță, la nivel inconștient, ceea ce îl va ajuta să-și ducă misiunea la capăt, iar pe de altă parte cel care primește zâmbetul primește mesajul de la interlocutorul său că este prietenos sau că empatizează cu acesta. După ce zâmbim ne este mult mai ușor să intervenim într-o discuție sau să ne facem cunoscut propriul punct de vedere.
3. Gesticulează!
Chiar dacă poate părea amuzant sau lipsit de relevanță, gesticularea joacă un rol foarte important. Atunci când gesticulăm, de fapt, ne mișcăm, iar odată cu mișcarea eliberăm ten siunea nedorită din corp și din minte! Gesticularea trebuie să aibă legătură cu contextul în care ne aflăm și nu trebuie să fie mai pronunțată decât mesajul verbal, cu alte cuvinte este importantă armonia dintre comunicarea verbală și cea non-verbală.
4. Conturează-ți ideile din timp!
Înainte de a lua cuvântul la o prezentare sau înainte de a intervenii într-o discuție este bine să știi ce mesaj vrei să transmiți sau ce subiect vrei să aduci în discuție. Nu este nevoie să pregătim un discurs pentru că, odată cu discursul, o să dispară orice urmă de autenticitate de care avem atâta nevoie atunci când vrem să transmitem un mesaj original sau un mesaj care să ajungă cât mai corect la interlocutori. În multe cazuri este ideal să avem un mesaj scurt, care să nu conțină negații și care să fie pe înțelesul tuturor!
5. Nu te mai gândi atât la tine!
Oamenii timizi își concentrează atenția asupra propriei persoane, asupra trăirilor interioare, a temerilor și anxietăților pe care le experimentează într-un moment în care sunt expuși din punct de vedere social sau emoțional. Aceast context îi vulnerabilizează și le întărește ideea că nu sunt suficient de buni sau că nu au lucruri importante de spus celor din jur. În realitate, atenția noastră trebuie redirecționată către cei din jur, cu alte cuvinte este important ca cei din jur să ne urmărească și să ne înțeleagă punctul de vedere atunci când vorbim.
6. Expune-te!
În spatele timidității stă de multe ori teama de eșec sau neîncrederea în forțele proprii. Este important ca atunci când simțim că nu avem curaj să vorbim, sau când ne este teamă să ne facem public punctul de vedere, să riscăm și să ne expunem! Cu alte cuvinte, să încercăm să depășim o barieră psihologică care, de cele mai multe ori, ne ține blocați sau îngrădiți. Riscul asumat atunci când există expunere este direct proporțional cu succesul pe care îl putem avea!