Tribunalul Covasna a admis, în această după-amiază, prelungirea cu încă 30 de zile a mandatelor de arestare emise pe numele a trei inculpaţi implicaţi în scandalul înmatriculărilor şi permiselor false din Covasna. Cei trei, Dorin Andriesei, Jancso Aron şi Szekely Karoly, care se află în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Covasna din data de 12 martie, au formulat recurs.
Acesta urmează a fi judecat de instanţa Curţii de Apel Braşov, în termen de 48 de ore.
Şase persoane, din cei 19 inculpaţi cercetaţi în dosarul „Fabricii de permise” Covasna, au fost trimise ieri seară în judecată.
Potrivit comunicatului Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, cei şase sunt acuzaţi că au înmatriculat fraudulos mai multe autovehicule, pe baza unor documente false şi pe numele unor proietari fictivi şi au înlesnit obţinerea unor permise de conducere în schimbul unor sume de bani.
Agentul de poliţie de la compartimentul înmatriculări din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Pemise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Covasna, Dorin Andriesei, instructorul auto, Jancso Aron şi agentul de pază, Szekely Aron au fost trimişi în judecată în stare de arest. Parchetul a solicintat astăzi Tribunalului Covasna prelungirea mandatelor lor de arestare, care ar fi expirat în 9 iunie, cu încă 30 de zile.
Ceilalţi trei inculpaţi trimişi în judecată, administratorul unei şcoli de şoferi, Viorel Zaha, agentul de poliţie de la Înmatriculări, Gheorghe Burlacu şi intermediarul Balo Tibor au fost trimişi în judecată în stare de libertate. Potrivit unor surse judiciare, celelalte 13 persoane înclupate în acest caz vor face obiectul unui alt dosar. Cei şase sunt judecaţi pentru dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiune de luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale şi aderare la un grup infracţional organizat.
Filiera înmatriculărilor false
Agenţii Andriesei şi Burlacu, care sunt cumnaţi, sunt acuzaţi că au primit bani pentru a trece cu vederea actele false folosite de agentul de pază Szekely pentru a înmatricula maşini furate spaţiul comunitar şi introduse în ţară printr-o filieră din Ungaria. Tarifele percepute pentru astfel de servicii erau de ordinul miilor de euro.
Odată întroduse în tară autovehiculele, erau înscrise pe bază de acte false în evidenţele Primăriei Sfântu Gheorghe, cu complicitatea unui fucţionat de la serviciul impozite şi taxe, Torok Bela. Instructorul auto, Jansco intermedia la rândul său atât înmătriulările false, cât şi obţinerea unor carnete de conducere în schimbul unor sume cuprinse între 300 şi 4.000 de euro.
La rândul său, Jancso era „impresariat” de un alt intermediar, trimis şi el în judecată ieri, Balo Tibor. Acest ultim intermediar a fost şi cel care a căzut în capcana Direcţiei Genarlae Anticorupţie şi l-a introsus în filieră de la permise şi înmatriculări Covasna un agent acoperit. În rechizitoriul trimis intanţei de judecată se face referire la nouă autoturisme înmatriculate cu acte false şi se face referire la două permise false şi la alte şapte în care numai o anunită categorie a fost obţinută în mod fraudulos.
CRONOLOGIE
Acţiuni de amploare
„Fabrica de Permise” Covasna a intratat în vizorul Direcţiei Generală Anticorupţie în urma unui denunţ potrivit căruia angajaţii de la permise, în complicitate cu câţiva instructori auto şi alţi intermediari, ofereau contra cost permise şi certificate de înmatriculare.
DGA a folosit un agent acoperit, iar pe 11 martie, în urma unei acţiuni de amploare au fost percheziţionate şi puse sub invinuire 19 persoane, dintre care şi cinci agenţi de poliţie de la Înmatriculări şi Permise. Trei dintre cei implicaţi în acest dosar sunt în stare de arest preventiv din data de 12 martie.
ŞTIREA ACTUALIZATĂ LA ORA 17:10