Postul de candidat la primăria sectorului 6 este extrem de disputat în USL. Pentru a primi nominalizarea liberalul Rareş Mănescu, susţinut de Crin Antonescu se luptă intens cu Marian Vanghelie care a împins-o în faţă pe Ecaterina Andronescu. PSD şi PNL se bat atât de tare pe sectorul 6 deoarece în evaluările USL ar fi singurul pe care au şanse să-l smulgă de la PDL, în condiţiile în care primarul Cristian Poteraş este în declin de popularitate.
Liberalii par a abandona tot mai mult perspectiva unei candidaturi la Primăria sectorului 3, pentru variantă, mult mai atrăgătoare, a scaunului de edil la sectorul 6. Delegaţia Permanentă a filialei liberale a decis , marţi seară, în spatele uşilor închise, susţinerea în unanimitate a candidaturii trezorierului partidului, Rareş Mănescu la această funcţie.
Potrivit unor surse liberale, în sondajele interne realizate de PSD şi PNL la începutul acestui an, primăria sectorului 6 constituie cea mai uşoară ţintă din zestrea primăriilor actuale deţinute de PDL. Preferinţele populaţiei faţă de edilul Cristian Poteraş oscilează între 40% când vine vorba de gradul de satisfacţie faţă de activitatea acestuia, şi aproape 50% intenţie de vot. Liberalii au furat startul campaniei
Indicatorii sunt mult mai mici faţă de cei înregistraţi în cazul altor primari PDL sau UNPR, cazul lui Liviu negoiţă şi Neculaio Onţanu care beneficiază de cote de peste 70 la capitolul satisfacţie faţă de prestaţia lor şi de 60-70% intenţii de vot în favoarea lor. Cu un primar liberal, instalat confortabil la sectorul 1, în persoana lui Andrei Chiliman, liberalii mai ţintesc pentru o altă candidatură care să le mai aducă încă o primărie. Cu Onţanu şi Negoiţă consideraţi imbatabili la nivelul sectoarelor 2 şi 3, un Cristian Popescu Piedone şi un Vanghelie cu intenţii vădite de reînnoire a mandatului de edil în propriile sectoare, în USL lupta se va da pentru impunerea candidatului comun pentru primărie sectorului 6. Deja liberalii au furat startul. Potrivit surselor din PNL, şeful filialei liberale, deputatul Rareş Mănescu a comandat deja 150.000 de mii de fluturaşi şi alte materiale publicitare, pe care le va răspţândi în perioada urmtoare în cartiere într-o acţiune de creştere a vizibilităţii candidatului lioberal. Sarcina a căzut în seama lui Răzvan Mironescu, om de încredere al trezorierului PNL, cu afaceri şi vise de tragere a lozului parlamentar la viitoarele alegeri, despre care umblă vorba în partid că ar finanţa o parte din campania pentru primăria de sector. Tandemul Mironescu-Mănescu, sprijinit de Antonescu Dacă Mironescu şi Mănescu vor fi cei care vor scoate bani din buzunar pentru campanile, liderul Crin Antonescu este sprijinul moral din spatele pretendentului la primăria sectorului 6, susţin sursele citate. Potrivit acestora, Antonescu este dispus să-l sprijine până în pânzele albe pe trezorierul său. Un eventual suces al lui Rareş Mănescu în cursa pentru primărie de sector 6, ar putea avea şi o altă consecinţă: dacă acesta devine edil, drumul pentru debarcarea lui Chiliman din funtea PNL Bucureşti şi instalarea lui Mănescu după viitoarele alegeri, ar fi mult uşurat, ne-au declarat sursele citate. Până atunci însă, pentru a elimina temerile care apăruseră la nivelul acestei filiale cu privire la o posibilă retragere a lui Mănescu din cursa alegerilor locale, conducerea organizaţiei a convocat marţi seară, o şedinţă cu uşile închise a Delegaţiei Permanente, care a decis, în unanimitate, desemnarea lui Rareş Mănesc drept candidat al liberalilor la Primăria Sectorului 6.
Sondaje înainte de toate "E doar un prim pas din procedura de a fi desemnat candidat al USL. În sondajele PNL voi fi singurul liberal testat pentru această primărie", a declarat pentru EVZ, Rareş Mănescu. Liberalii par astfel a fi renunţat la testarea mai multor colegi pentru fotoliul de edil, cum era cazul acum o lună, când se luaseră în discuţie numele deputatului Alina Gorghiu, la sectorul 5, şi al viceprimarului Spiridon Demirel, la sectorul 6.
"Noi nu am început încă sondajele. Am înţeles că cei de la PSD le-au pregătit, dar nu s-a trecut la activitatea pe teren", a mai spus Mănescu, explicând că orice discuţie pe candidaturile la sectoare între cele două partide nu-şi au rostul până când nu se vor cunoaşte rezultatele acestor studii.
Potrivit negocierilor şi protocolului USL, la nivelul Bucureştiului, în cazul în care se va ajunge la soluţia candidaturilor comune pentru primăriile de sectoare, ACD (PNL+PC) ar avea dreptul să vină cu candidaţi la 3 primării de sector, în timp ce PSD va avea posibilitatea să-şi vadă candidaţii susţinuţi de liberali şi conservatori pentru celelalte trei scaune de edili. Până acum este cert că din partea ACD vor candida Andrei Chiliman, preşedintele PNL Bucureşti la Primăria Sectorului 1, Cristian Popescu Piedone, prim-vicepreşedintele PC la Primăria Sectorului 4 şi Marian Vanghelie, vicepreşedinte PSD la Primăria Sectorului 5. Ce spune PSD: Preferinţele nu ţin loc de decizie Miron Mitrea, coordonatorul campaniei PSD pe Bucureşti spune că deocamdată nu s-a stabilit ce parte din USL va propune candidaţii pentru sectoarele 2,3 şi 6. "S-a stabilit că în treui sectoare vor fi de la ACD şi în alte treid e la PSD. Până acum e stabilit că PSD va da candidatul în sectorul 5 iar ACD în sectoarele 1 şi 4. În 2,3 şi 6 candidaţii vor fi stabiliţi după ce vor fi făcute sondajele. Sigur, există preferinţe în ambele părţi, dar ele nu ţin loc de decizie", a declarat pentru evz.ro Miron Mitrea. Cati Andronescu, curioasă ce spun bucureştenii Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, propunerea social-democrată pentru primăria de la 6 spune că deocamdată nu s-a stabilit nicio candidatură. "E vorba doar de cuprinderea unor oameni În sondaje. Locuiesc în sectorul 6, universitatea e în sectorul 6. Nu văd de ce trebuia să spun: nu mă puneţi în sondaje. Eram şi eu curioasă cum mă văd bucureştenii", a declarat Ecaterina Andronescu pentru evz.ro. Întrebată dacă îşi doreşte nominalizarea, aceasta a răspuns: "Vă rog să aşteptăm sondajele şi sper să nu mă înjure lumea prea tare. Nu luaţi asta ca pe un drum spre". Înafară de primăria de sector 5, PSD stă însă cu ochii pe şi pe primăriile de sector 3 şi 6. Prima ar deveni irezistibilă, în cazul în care democrat-liberalul Liviu Negoiţă nu va reveni cumva asupra intenţiei sale de retragere din politică. Pentru sectorul 6, liderul Victor Ponta şi şeful PSD Bucureşti, Marian Vanghelie au ajuns la un compromise: variantele Dan Darabont şi Gabriel Mutu au căzut, cei doi lideri convenind asupra susţinerii candidaturii senatorului Ecaterina Andronescu, recent numită coordonator peste filiala social-democrată de sector 6. CITIŢI ŞI:
- Bâlbâieli în USL cu sondajele pe Bucureşti: faza pe sectoare