Şase "adevăruri" neştiute despre căsătorie

Foarte multe cupluri cred că se cunosc suficient înainte de a se căsători, însă căsnicia dovedeşte contrariul. Viaţa în doi poate fi plină de surprize, dezamăgiri şi bucurii în aceeaşi măsură.

"Oamenii sunt surprinşi că şi cele mai intime relaţii au dedesubturi, lucruri care aşteaptă să fie descoperite", afirmă Kim Lundholm-Eades, psihoterapeut specializat în probleme de cuplu, citat de Web MD.

1.Reproşuri

"Multe persoane mărturisesc că simt intens nevoia să-i reproşeze partenerului lucruri mărunte. Surprinzător este că înainte de căsătorie nu credeau că vor deveni pisălogi", spune Terry L.Orbuch, profesor la Institutul de Cercetare Socială al Univesităţii din Michigan, care a efectuat mai multe studii pe acestă temă.

Dacă nu sunt discutate, problemele domestice, tabieturile celuilalt sau alte probleme "mărunte" degenerează.

2. Familia contează mai mult decât s-ar fi aşteptat

Deşi cred că pot negocia foarte bine relaţia cu socrii, după căsătorie, acest lucru se poate dovedi surprinzător de greu. "Cea mai dificilă parte a mariajului meu a fost gestionarea relaţiei dintre familiile noastre. De exemplu, soacra mea era foarte posesivă, mă trata ca pe fiica pe care nu o avusese. Mie mi se părea mai degrabă o şaradă dacă intram în jocul acesta", mărturiseşte Michelle, 31 de ani, căsătorită de şase ani.

Foarte multe cupluri sunt, de asemenea, surprinse de asemănările dintre căsnicia lor şi cea a părinţilor."Cuplurile adesea subestimează istoricul familial. Convingerile lor despre căsătorie pot fi iniţial foarte diferite de cele ale părinţilor, pentru ca ulterior să se comportă la fel ca ei. Se ceartă din aceleaşi motive, gestionează la fel problemele", atrage atenţia specialistul Orbuch. 3. Problemele se dublează

Foarte multe cupluri cred că problemele se rezolvă mai uşor în doi. Ulterior, realizează că, de fapt, problemele se dublează. "Totul se împarte în cuplu, inclusiv problemele, ceea ce poate fi şi mulţumitor, dar şi stresant", mărturiseşte David, 36 de ani, căsătorit de cinci ani.

Cuplurile participante la studii au mărturisit că nu se aşteptau la un volum atât de mare de "probleme" înainte de căsătorie şi nu credeau că pentru a menţine o căsnicie fericită trebuie să facă eforturi, să se deconecteze de la problemele curente şi să discute şi despre aspiraţii, sentimente şi planuri de viitor.

4. Complimentele sunt cheia

Chiar şi experţii se declară surprinşi de importanţa complimentelor într-o relaţie pe termen lung. "Este necesar ca partenerul să-ţi acorde importanţă, să simţi că eşti iubit. Nu trebuie să te străduieşti să cauţi complimente, poţi să-i mulţumeşti că te-a jutat la curăţenie sau poţi să-i reaminteşti că îl iubeşti", sfătuieşte psihoterapeutul Eades.

5. Căsnicia nu tratează frustrările preexistente

Un mariaj fericit nu suplineşte un job stresant , problemele de sănătate, depresiile şi alte probleme preexistente căsătoriei. Multe greutăţi sunt puse însă gratuit pe seama celuilalt. "Este întotdeauna mai uşor să-i învinovăţeşti pe alţii pentru problemele tale", explică cercetătorul Orbuch.

6. Căsnicia creşte "anduranţa" în cuplu

"Am trecut în doi peste probleme pe care nu credeam să le pot depăşi vreodată", mărturiseşte Patrick, 37 ani, căsătorit de şase ani.

"Când apar dificultăţi în familie, precum boli severe, probleme ale copiilor, soţii îşi dau seama că, de fapt, toate celelalte probleme sunt mici şi descoperă adevăratele valori", explică psihoterapeutul citat de Web MD.