"Europa nu are nevoie de China pentru a salva moneda unică europeană, însă dacă chinezii vor să investească mai degrabă în euro decât în dolar, n-avem de ce să-i refuzăm", acesta a fost mesajul lansat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, joi seara, la un post de televiziune.
Liderul de la Paris a precizat că în condiţiile în care oficialii de la Beijing decid să dea o mână de ajutor monedei europene, asta nu înseamnă că independenţa bătrânului continent va fi pusă în discuţie. "Dovada este că a fost salvată fără chinezi, dar dacă ei vor să îşi plaseze banii în euro, înseamnă că au încredere în euro", a mai spus el.
Acestă declaraţie vine ca urmare a afirmaţiilor făcute de candidatul socialist la alegerile prezidenţiale din primăvara anului viitor, François Hollande. "Vă puteţi imagina cazul în care China, prin aceasta, vine să salveze zona euro, ar face-o fără nicio contrapartidă?", se întreba aceasta după anunţul că zona euro va căuta sprijin de la ţara asiatică pentru a creşte fondul de salvare la 1000 de miliarde de euro.
Mai multe ţări emergente, printre care şi China, care deţine circa 60% din rezervele mondiale, au fost abordate de europeni pentru a participa la fondul de salvare a monedei euro. Până acum nu a existat nicio comunicare oficială a autorităţilor chineze privind sprijinirea financiară a monedei europene. Acceptarea Greciei în zona euro, o greşeală De asemenea, preşedintele francez a mai spus că admiterea Greciei în zona euro, în 2001, a fost o eoare, deoarece "Grecia a intrat cu cifre false... ea nu era pregătită". Sarkozy a adăugat, însă, că Atena poate fi salvată, deoarece la summitul de la Bruxelles s-a decis înjumătăţirea datoriei sale.
"Dacă euro exploda noaptea trecută nu doar Europa se scufunda în catastrofă, ci întreaga lume", a mai spus preşedintele francez într-o emisiune la canalele TF1 şi France 2, citate de AFP. Şeful fondului de salvare, în vizită la chinezi Şeful Fondului de salvare, Klaus Regling, va vizita astăzi China pentru a discuta termenii posibil pentru o vânzare de obligaţiuni care vizează strângerea de bani.
Regling a declarat ca China a cumpărat obligaţiuni ale fondului şi înainte, dar a refuzat să spună cât de mult.
Întrebat despre condiţiile pe care le-ar putea pune Beijingul în schimbul mâinii de ajutor acordate zonei euro, Regling a spus ca oficialii chinezi nu au discutat cu el acest aspect. Unii comentatori europeni şi chinezi au sugerat oficialii chinezi ar putea face presiuni asupra Europei pentru a obţine concesii comerciale sau pentru a se abţine de la critice privind încălcarea drepturilor omului.
Liderii chinezi şi-au exprimat satisfacţia că s-a ajuns la un acord privind rezolvarea crizei din zona euro şi au declarat că sprijină măsurile adoptate la summitul de la Bruxelles.