Sarkozy, acuzat că "stigmatizează" romii. 8.000 trimişi în România, în 2009
- Adam Popescu
- 22 iulie 2010, 12:22
Asociaţiile pentru apărarea drepturilor romilor au arătat cu degetul spre preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, relatează Le Point.fr. Motivul - liderul de la Elysee, se pare că a convocat o reuniune legată de comportamentele unora dintre romi şi nomazi. Mulţi dintre romi provin din România, iar opt mii au fost expulzaţi numai anul trecut.
Totuşi, purtătorul de cuvânt al guvernului, Luc Chatel, neagă.
La doar câteva zile după violenţele din regiunea Cher, când un tânăr din comunitatea nomazilor a fost ucis de un om al legii, şeful statului a anunţat o reuniune la Palatul Elysee, pe 28 iulie, pe tema "problemelor pe care le pun comportamentele unora dintre nomazi şi romi".
În cadrul întrevederi se "va face un bilanţ al situaţiei din toate departamentele şi se va decide expulzarea din toate taberele aflate într-o situaţie ilegală", notează aceeaşi sursă.
"Preşedintele Sarkozy a ales stigmatizarea rasistă a populaţiilor rome şi nomade prin amalgamuri inacceptabile, anunţând expulzarea din toate taberele ilegale", a denunţat Liga drepturilor omului (LDH).
Cei de la LDH spun că aceste populaţii "sunt ţapul ispăşitor pentru carenţele statului". Şi asta, pentru că, la "peste zece ani de la adoptarea unei legi care impune primăriilor realizarea de zone de primire şi staţionare pentru nomazi, de abia jumătate din locurile prevăzute în întreaga Franţă sunt astăzi deschise".
Spunând un "nu rasismului anti-ţigani", într-un comunicat, mai multe asociaţii bănuiesc guvernul francez că se foloseşte de pretextul incidentelor de la Saint-Aignan pentru a institui o politică de reprimare, astfel încât să-i demonizeze pe cei care sunt primele victime ale rasismului în Franţa: ţiganii, care sunt francezi în proporţie de peste 95%. 8.000 de romi înapoi în România anul trecut În scădere în sondaje şi în plin scandal al afacerii Woerth, Nicolas Sarkozy "încearcă să deturneze atenţia opiniei publice spre ţinte uşoare", scria ieri "La Voix des Rom".
"Sarkozy face încă o dată un amalgam între romi, nomazi şi delincvenţă", e de părere Olivier Peyroux de la asociaţia "Hors la rue".
Şeful statului "nu încearcă să stigmatizeze o comunitate, ci să răspundă unei probleme", i-a luat apărarea preşedintelui Luc Chatel.
"Nu s-au văzut niciodată atât de multe evacuări în Ile-de-France precum cele care au loc de două sau trei luni încoace. După aceste expulzări, ei pleacă în România câteva săptămâni apoi revin în Franţa sau se instalează în alte părţi", a declarat Coralie Guillot, de la asociaţia "Parada France", care lucrează cu romii de la Seine-Saint-Denis.
Opt mii de romi au fost trimiş în România, în 2009. A fost un program de ajutor umanitar, iar romii au primit un bilet de avion şi 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil, însă dar aproape două treimi din ei au revenit ulterior, potrivit estimărilor.
"Ţinând cont că situaţia din Bulgaria şi România nu s-a schimbat, este cert că romii vor reveni de fiecare dată când sunt expulzaţi. Nu se ţine cont de existenţa lor în teritoriu, se acţionează numai prin expulzări/reveniri", spune Dominique Paillard, primarul oraşului Saint-Denis, citat de Le Point.