"Sărituri de cangur", mişcare ca la NASA

O nouă metodă de a face sport, nostimă şi mai puţin plictisitoare, îşi găseşte adepţi în Capitală. "Kangoo jumps" au fost probate şi de astronauţi.

Cu ghetele astea în picioare fac mişcare şi astronauţii, la NASA, după ce se întorc din diverse misiuni. Au fost concepute iniţial pentru reabilitarea persoanelor care au suferit diverse intervenţii chirurgicale, dar pot fi încălţate cu succes şi de cei care şi-au pus în gând să ardă calorii într-un mod haios. Se numesc „kangoo jumps“ (sărituri de cangur - n.r.) şi sunt nişte ghete speciale, asemenea rolelor, doar că, în loc de roţi, au un arc.

„Kangoo jumps“, noua metodă de a face sport, a ajuns şi în săli din Capitală. A adus-o Sebestyèn Kinga, antrenor de fitness de peste zece ani. Cei care sunt curioşi de „săriturile de cangur“ sunt aşteptaţi pe 7 septembrie, la Sala Polivalentă, să le probeze gratis. Arcul de sub talpă   Poziţia de bază: abdomenul strâns, picioarele depărtate la nivelul umerilor şi uşor îndoite, spatele drept. La primul pas, te simţi precum Bambi, nicidecum un cangur zvelt. Nu-ţi trebuie însă mai mult de câteva minute să te obişnuieşti cu „kangoo jumps“ - ghetele cu care nu atingi solul, în traducere liberă, trambuline minuscule. După alte zece minute de paşi ritmici, începi să simţi, pe pielea ta, rezultatele studiilor care spun că joggingul pe „kangoo“ arde zece calorii pe minut.

Încălţările speciale sunt construite ca nişte ghete de role, dacă facem excepţie de roţi. Sub talpă au aplicat un arc, întins de la călcâi până la vârf. La fiecare pas, arcul se întinde şi revine la poziţia normală. Talpa absoarbe şocurile datorate impactului cu solul şi creează un efect de ricoşaj menit să scadă - cu până la 60% - impactul asupra gleznelor, genunchilor, şoldurilor sau spatelui.   „Kangoo jumps“ pot fi folosite la alergare, fitness, corectarea şi prevenirea mai multor probleme de sănătate, jocuri, dans sau pură distracţie. Scapi de plictiseală la sală

În sălile de sport este prezentată ca o nouă metodă de fitness. „După zece ani de step, pilates şi alte tipuri de exerciţii, corpul se obişnuise, muşchii nu se mai dezvoltau şi atunci simţeam că am nevoie de ceva mai puternic“, povesteşte Sebestyèn Kinga, antrenorul care a făcut cunoştinţă cu „kangoo jumps“ în urmă cu câţiva ani, în Ungaria, iar acum le promovează în sălile de sport din România.   „De fiecare dată când le încalţ, încep să râd. Sunt foarte amuzante şi îmi place să le folosesc, deşi iau foarte în serios exerciţiile“, asta spun cursanţii de la Lotus Sport, prima sala din Bucureşti unde Kinga a adus „ghetele-minune“.   Şi dacă nu ar fi mărturia lor, senzaţia s-ar putea citi din mişcările energice care, de multe ori, ies din ritmul antrenorului, creând propriile mişcări şi aducând cu amuzante personaje de desene animate. „Aerobicul nu mai e la fel de plictisitor. Te simţi ca un copil deşi, în acelaşi timp, îţi lucrezi muşchii cu eficienţă“, spune antrenorul.   Exerciţiile lucrează în primul rând fesierii şi abdomenul şi, în general, dezvoltă partea inferioară şi superioară a corpului. Pentru persoanele de orice vârstă, „kangoo jumps“ face posibilă dezvoltarea forţei musculare, a mobilităţ ii artritice, dezvoltă capacitatea de coordonare, rezistenţa şi simţul ritmului. „Săriturile de cangur“ nu sunt însă deloc ieftine: o pereche de ghete ajunge până la 220 de euro. Varianta mai puţin costisitoare ar fi mersul la sală. O şedinţă la Lotus Sport costă 15 lei.

INVENTATE ÎN 1994 „Medicament“ din Suedia

Ghetele „kangoo jumps“ au fost inventate în Suedia, în 1994, şi au început să se vândă în SUA, prima dată în California, pe la sfârşitul anilor ’90. Scopul pentru care au fost create este unul medical, ghetele ajutând la reabilitarea în urma unor operaţii. Şi acum, în SUA, sunt preponderent folosite de iubitorii de sport de vârsta a treia pentru că sunt concepute pentru a proteja articulaţiile de şocuri.

Un studiu elaborat de o federaţie elveţiană face o comparaţie între pantofii sport obişnuiţi şi „kangoo jumps“, demonstrând că alergatul practicat cu acestea din urmă reduce cu 50% forţa pe care o transmite pantoful obişnuit, la atingerea cu solul, asupra ligamentelor picioarelor şi, mai departe, coloanei vertebrale şi capului.   „Mersul şi alergarea sunt exerciţii bine cunoscute, care îmbunătăţesc circulaţia sângelui, întăresc muşchii şi ajută la arderea caloriilor. Un aspect al alergatului este şocul impactului transmis prin corp atunci când piciorul ia contact cu solul. Acest lucru se întâmplă cam de 6.000 de ori pe o lungime de zece kilometri. În timp, şocurile pot genera boli ale genunchilor şi ale şoldurilor“, se arată în studiul citat. Recomandat bolnavilor

Rezultatele cercetării sunt susţinute şi de mărturiile celor care suferă de diverse boli şi care pot practica sportul datorită noii invenţii. „Nu am avut voie să fac jogging sau să merg la orele de aerobic ani la rând, din cauza operaţiei de la genunchi şi a kilogramelor în plus. În ultimele luni am pierdut câteva kilograme şi mă simt excelent că pot să fac sport din nou“, mărturiseşte psihologul Lynn Lawrence, pe un forum dedicat „kangoo jumps“.

Altcineva, diagnosticat cu artrită la glezna stângă, povesteşte cum nu a renunţ at să facă sport până în momentul în care durerea a devenit imposibilă: „Când am citit despre ghete, am fost sceptic, dar, după ce am alergat cu ele 40 de minute fără să simt deloc durerea, am fost de-a dreptul încântat“.

15 lei costă o şedinţă de fitness cu „kangoo jumps“

SCUMP. O pereche de ghete poate costa până la 220 de euro