Sarcină dură pentru Guvern! Listarea coloşilor energetici cu probleme
- Raluca Florescu
- 26 februarie 2014, 11:47
Alte trei mari companii energetice ar trebui scoase pe bursă, în acest an, dar investitorii ar putea fi reticenţi din cauza problemelor pe care le au, cum ar fi datoriile sau procesele cu clienţii mai vechi.
Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia vor fi listate la bursă, măsură care va aduce bani în companii, a spus, ieri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Termenul de listare ar fi luna iunie, potrivit detaliilor convenite cu FMI. În 2013, Executivul a obţinut circa 2,3 miliarde de lei din vânzările de pachete minoritare la companii din energie. "Este prematur să vorbim despre preţul pe care l-ar putea obţine Guvernul pentru cele trei companii", a comentat pentru EVZ economistul Aurelian Dochia. Spre deosebire de Transgaz, Romgaz sau Nuclearelectrica, din care Guvernul a listat pachete minoritare anul trecut, listările de anul acesta ridică mari probleme. Hidroelectrica, trecută deja printr- un proces de restructurare, în insolvenţă, se judecă cu "băieţii deştepţi", după ce a denunţat contractele de livrare de energie către aceştia. Electrica are recuperat datorii de sute de milioane de euro de la companii de stat. În plus, este implicată în procese cu companiile private care au cumpărat filiale, precum Enel, CEZ şi E.ON. "Procesele Electrica sunt în diverse stadii. Electrica, indiferent de modul cum se vor soluţiona aceste procese, are de luat, nu de dat bani, iar investitorii vor cunoaşte aceasta", este încrezător ministrul Niţă. Aurelian Dochia spune însă că atât situaţia datoriilor, cât şi aceste procese ar trebui clarificate înainte de listare, pentru a trezi încredere investitorilor. "În orice caz, termenul stabilit de Executiv pentru listare, respectiv luna iunie, este prematur. Un termen mai realist este toamna lui 2014", a mai comentat Dochia.
- Ministrul pentru Energie: CHINEZII vor veni peste tot. Nu ne gândim la o divizare a Hidroelectrica
Banii rămân la companii Banii pe care statul i-ar putea obţine din listările din acest an vor rămâne la companii, a spus ministrul Niţă. "Nici nu ar putea fi altfel, pentru că nu este vorba despre vânzarea unor acţiuni deja existente, ci de o majorări de capital prin emisiune de acţiuni", a explicat Dochia. Anul trecut, statul a strâns din listarea Romgaz circa 1,7 miliarde de lei, în timp ce vânzarea pachetului de acţiuni la Transgaz a adus circa 320 de milioane de lei, sume care au mers spre fondul de rezervă al bugetului. Listarea Nuclearelectrica a adus 280 de milioane de lei. Hidro, din nou în insolvenţă Procesele pe care Hidro le are în derulare cu "băieţii deştepţi" din energie au un deznodământ nefast, şi vor conduce la reintrarea companiei în insolvenţă, a declarat pentru Evz Remus Vulpescu, fost membru al Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica. Aceasta este urmarea unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Forul a admis un recurs al celor care avuseseră relaţii contractuale cu producătorul de energie, iar decizia a fost luată ca răspuns la contestaţiile traderilor privind intrarea acestei companii în insolvenţă, potrivit Digi24.
- Hidroelectrica intră DIN NOU ÎN INSOLVENŢĂ
Guvernul a avanasat un termen prea optimist pentru vânzarea acestor companii de stat