Sărbători religioase. Ce tradiţii trebuie respectate astăzi

Astăzi, românii sărbătoresc mai multe evenimente religioase.

Ortodoxe

Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii; Sf. Ier. Amfilohie, episcopul Iconiei, şi Grigorie, episcopul Acragandelor (Dezlegare la peşte). Duminica a 26-a după Rusalii

Greco-catolice

Duminica 26 dR (a Bogatului căruia i-a rodit ţarina)

Romano-catolice

Cristos, Regele Universului

Cuviosul Antonie de la Iezerul Vâlcii este pomenit în Biserica Ortodoxă la 23 noiembrie.

Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul - Vâlcea a fost aromân din Ianina (ţinutul Pindului). Toată viaţa s-a ocupat cu negoţul. La bătrâneţe a intrat în monahism şi s-a nevoit într-o peşteră de lângă Schitul Iezerul - Vâlcea.

A trăit pe vremea binecredinciosului voievod Matei Basarab (1632-1654) şi a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Născut în anul 1628, la vârsta de 20 de ani Cuviosul Antonie era un vrednic şi cunoscut negustor. În anul 1648, tânărul Antonie a părăsit Ianina şi s-a îndreptat către Ţara Românească. Aici s-a stabilit în Oltenia, la Râmnicu Vâlcea, unde şi-a întemeiat familie.

La vârsta de 64 de ani s-a retras la Mănăstirea Sărăcineşti. Dorind să plece în Muntele Athos, episcopul locului nu i-a dat binecuvântare, recomandându-i să se retragă la Schitul Iezeru, aflat în paragină. A restaurat schitul şi a adunat în jurul său mulţi ucenici. Mai târziu s-a retras într-o peşteră, unde s-a nevoit în rugăciune, post şi lacrimi pentru păcatele sale. La 23 noiembrie 1720 a adormit cu pace în Domnul.

Tot astăzi este pomenit şi Sfântul Ierarh Amfilohie, episcopul Iconiei, care a participat la Sinodul II Ecumenic.