Târgul de Fete de pe Muntele Găina, judeţul Alba, nu a avut parte în acest an de tradiţionalul pelerinaj al politicienilor. Dacă anul trecut a fost prezent chiar preşedintele Traian Băsescu, la ediţia din acest weekend au urcat până în comuna Avram Iancu sau pe Muntele Găina doar oficialităţi locale şi judeţene sau parlamentari de Alba.
Potrivit poliţiştilor, la manifestări au participat circa 5.000 de oameni, număr comparabil cu cel din ultimii ani. Totuşi, faţă de anii '90 sau primii ani de după 2000, numărul participanţilor este mic, atunci fiind vorba despre zeci de mii de persoane. Ieri, cea mai mare parte a manifestărilor s-au desfăşurat în comuna Avram Iancu, aflată chiar la baza Muntelui Găina. Totul a început cu deja tradiţionala paradă a portului popular, în care sute de localnici din comunele din Apuseni şi din comunele care s-au calificat în finala concursului "Cultură pentru Cultură" şi-au prezentat costumele specifice, în paşi de dans, acompaniaţi de instrumentişti locali.
Programul zilei de ieri s-a axat de altfel pe muzica şi dansul popular, însă turiştii au avut ocazia să şi deguste preparate tradiţionale din judeţul Alba, deoarece concursul „Cultură pentru Cultură" are şi o componentă gastronomică. Discotecă în aer liber
Aseară, aproximativ 2.000 de persoane, în cea mai mare parte tineri, au urcat pe Muntele Găina, pe platoul situat la aproape 1.500 de metri altitudine, unde au fost invitaţi la o discotecă în aer liber, cu muzică aleasă de 2 DJ-i din Alba Iulia.
În această dimineaţă, la fel ca şi ieri, startul manifestărilor a fost dat de tulnicărese, de această dată sus pe munte, la Crucea Iancului, unde a fost ţinut un Te Deum şi au fost depuse coroane de flori. Apoi, tot la aproape 1.500 de metri altitudine, a fost organizat un târg al meşterilor populari, de unde turiştii au putut să îşi cumpere obiecte tradiţionale, feriţi de tentaţia „chinezăriilor".
Ultima manifestare a Târgului de Fete de pe Muntele Găina a fost un spectacol folcloric susţinut de judeţele Alba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara, eveniment devenit tradiţional.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina a fost atestat documentar în anul 1816, însă moţii spun că este mult mai vechi, şi a fost ţinut în orice condiţii, inclusiv în vremuri de război. În urmă cu trei ani, Consiliul Judeţean Alba a înregistrat Târgul de Fete de pe Muntele Găina ca marcă la OSIM, obligându-se astfel să îl organizeze în fiecare an, după sprecificul tradiţional.