SĂRBĂTOARE la INSTITUTUL CLINIC FUNDENI. Ministrul SĂNĂTĂȚII, Florian Bodog, a marcat cum se cuvine EVENIMENTUL

În debutul manifestărilor ocazionte de „Zilele Institutului Clinic Fundeni”, astăzi, ministrul Sănătații, Florian Bodog, a ținut să felicite cadrele medicale ale acestei unități de elită.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat astăzi că s-au creat premizele ca pacienţii români să fie trimişi în centrele de transplant pulmonar din Italia și Ungaria. „Într-o întrevedere cu ministrul Sănătăţii din Italia, am abordat problema tratamentului pacienţilor români şi domnia sa şi-a dat acordul”. Demnitarul a adăugat că la Budapesta se află consilierul său personal Alexandru Rafila, care în aceste zile va avea contacte directe cu specialiştii de acolo, în aşa fel încât să fie stabilit un calendar şi o metodă de colaborare cu Centrul de Transplant pulmonar din Budapesta. În plus, „România are semnat acord cu Eurotransplant pe perioadă nelimitată, după ce am avut timp de un an (…) Practic, ne dorim să avem trei centre de transplant în care pacienţii noştri să poată fi trimişi ", a precizat Bodog, prezent la Institutul Clinic Fundeni. Pe de altă parte, referindu-se la Centrul de Transplant de la Spitalul „Sf. Maria”, Florian Bodog a declinat competențele ministerului pe care îl conduce: „Nu este un centru care aparţine de Ministerul Sănătăţii. Noi am creat absolut toate premizele”.

Institutul Fundeni va avea un accelerator liniar pentru radioterapie Totodată, Florian Bodog a mai declarat că „Ministerul Sănătăţii are în derulare un program de dotare cu acceleratoare liniare pentru tratamentul pacienţilor oncologici. Acest program, datorită faptului că prima licitaţie s-a finalizat cu economii importante, se va dezvolta şi una dintre instituţiile care va beneficia de un accelerator liniar va fi şi Institutul Fundeni. În momentul de faţă, am solicitat Agenţiei Atomice de la Viena să vină să evalueze Institutul şi să stabilească tipul de echipament şi vom intra cu al treilea val de licitaţii pentru achiziţionarea acestora„. Declarația a fost făcută cu ocazia festivității organizate în debutul „Zilelor Institutului Clinic Fundeni”, prilej cu care demnitarul a ținut să-i felicite pe medicii acestei unități de elită. „Să salvăm oameni, să salvăm vieţi!” La rândul său, managerul Institutului Clinic Fundeni, conf. dr. Carmen Orban, a afirmat că pentru personalul medical al institutului sănătatea pacienţilor este cauza pentru care se luptă zi de zi, la acest spital înregistrându-se în 24 de ore peste 750 de prezentări, circa 590 de internări, 35 de intervenţii chirurgicale şi sute de externări. „Mulţumită echipei de profesionişti: personal medical şi administrativ deopotrivă, pentru care sănătatea pacienţilor este 'cauza' pentru care luptă zi de zi, reuşim să atingem obiectivul fundamental pentru care am ales acest drum profesional: să salvăm oameni, să salvăm vieţi”, a precizat Orban. Institutul Fundeni se confruntă în fiecare zi cu patologii grele, complexe, mai ales din sfera renală, hematologică, digestivă şi hepatica. Între acestea, activitatea de transplant este printre cele mai dezvoltate, la nivel naţional. „De la începutul anului, până în luna septembrie 2017, în cele trei centre de transplant ale Institutului - Centrul pentru Uronefrologie şi Transplant Renal, Centrul de Hematologie şi Transplant Medular, Centrul pentru Boli Digestive şi Transplant Hepatic - au fost realizate în total 222 de asemenea proceduri”, a adăugat managerul. În această perioadă, 46.469 de pacienţi au avut nevoie de spitalizare de zi, 35.604 au necesitat spitalizare continuă, 5.125 de pacienţi au suferit intervenţii chirurgicale, în timp ce numărul acestor proceduri s-a ridicat la 9.402.