Sărbătoare în cartierul Iosefin

Cea de-a patra ediţie a sărbătorii cartierului timişorean care îşi trage numele de la cel al împăratului Iosif al II-lea are loc în acest week-end. Programul pregătit de locuitorii din Iosefin cuprinde de la expoziţii culinare cu produse tradiţionale ale etniilor din cartier, până la concursuri, spectacole şi concerte de fanfară.

Elevii de la şapte şcoli din cartier sunt aşteptaţi, sâmbătă dimineaţa, de la ora 10:00, la Colegiul Naţional Bănăţean, pentru un concurs de desene cu tema „Canalul Bega în Iosefin”.

La Teatrul Julia, din Piaţa Maria, trupa Haz'ard va prezenta un spectacol „D-ale lui Caragiale” pentru copii, începând cu ora 14:00. Intrarea este liberă. Tot aici, istoricul Ioan Haţegan va expune, de la ora 15:30, mai multe hărţi vechi şi cărţi privitoare la cartierul Iosefin.

Fotbal şi gătit Duminică, 17 mai, de la ora 11:00, va avea loc Cupa cartierului Iosefin la fotbal. Competiţia are loc la baza sportivă de pe strada Lacului. Invitata specială este echipa de fotbal a primăriei. De la ora 16:00, la Sala Lira, din Piaţa Maria, va avea loc o expoziţie culinară, în care cele mai vestite gospodine şi bucătărese din cartier îşi vor etala delicatesele – mâncăruri tradiţionale ale diferitelor etnii care au trăit şi trăiesc în cartierul Iosefin.

Seara, de la ora 20:00, în Piaţa Al. Mocioni este programat un concert al fanfarei Pro Amiciţia. Totul se termină cu un alai cu torţe aprinse, pe străzile cartierului, iar cei mici se vor putea plimba cu un tramvai de epocă, pe traseul Piaţa Al. Mocioni - Piaţa Maria.

ISTORIE A început de la un sat de colonişti germani Cartierul timişorean Iosefin, alternativ Iozefin (în germană Josephstadt, maghiară Józsefkülváros), şi-a câştigat numele de la cel al împăratului Iosif al II-lea, în timpul domniei căruia a fost întemeiat. Iosefinul, numit iniţial Maierele Vechi, a fost proiectat de la început ca un sat de colonişti germani, de-o parte şi de alta a Canalului Bega, având case cu grădini luxuriante.

În 1744, primeşte aprobarea de înfiinţare, iar după a doua sa vizită în Banat, în 1773, împaratul Iosif al II-lea de Habsburg a fost de acord ca acest cartier să îi poarte numele.