Şapte titluri pentru al şaptelea "Anonim"

Şapte titluri pentru al şaptelea "Anonim"

La festivalul din Delta Dunării, trofeul de 3.000 de dolari e disputat de şapte lungmetraje. Singurul românesc este "Caravana cinematografică".

"Zero", de Pawel Borowski (Polonia, 2009), "Vulpiţele", de Mira Fornayova (Slovacia-Cehia-Irlanda), "La mare", de Pedro Gonzalez- Rubio (Mexic, 2009), "Miuţa slovenă", de Damjan Kozole (Slovenia-Germania-Serbia- Croaţia- Bosnia-Herţegovina, 2009), "Caravana cinematografică", de Titus Muntean (România, 2009), "Pe calea cea bună", de Jasmila Zbanic (Bosnia Herţegovina-Austria-Germania- Croaţia, 2010) şi "Reîncarnarea lui Troţki", de Jacob Tierney (Canada, 2009) sunt filmele care îşi vor disputa anul acesta trofeul "Anonimului", în valoare de 3.000 de dolari.

Trei secţiuni competitive

Toate aceste lungmetraje "au vechime" în circuitul festivalier, fie că e vorba despre Toronto, Rotterdam, Veneţia, Berlin sau Sarajevo, iar de selecţie s-a ocupat tot Ludmila Cvikova.

Cele şapte titluri concurează pentru Marele Premiu al Festivalului de Film "Anonimul" în valoare de 3.000 USD, distincţie acordată exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Festival. La secţiunea de scurtmetraj s-au înscris un număr de 350 de scurtmetraje de ficţiune şi animaţie din 36 de ţări. Din acestea, 45 au fost producţii româneşti. Înscrierile s-au deschis în februarie 2010 şi s-au încheiat în iunie 2010.

Selecţia realizată de criticul de film Irina Margareta Nistor cuprinde 30 de scurtmetraje de ficţiune, respectiv 20 de scurtmetraje de animaţie. Scurtmetrajele selecţionate concurează pentru Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune, respectiv cel mai bun scurtmetraj de animaţie, fiecare în valoare de 1.000 USD, premii acordate exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe.

Dintre regizorii români cu "antecedente" la "Anonimul", în acest an revin Alexandru Mavrodineanu ("Muzica în sânge"), Paul Negoescu ("Derby"), şi Alexei Gubenco ("Vive la crise"). La secţiunea scurtmetraj ficţiune, Fundaţia "Anonimul" va acorda Premiul Ovidiu Bose Paştină, în valoare de 1.000 USD. Festivalul Internaţional de Film Independent "Anonimul" se desfăşoară la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, în perioada 9-15 august.

Ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional de Film Independent "Anonimul" este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi TVR, producător asociat.

EVENIMENT

Mostra mizează pe balet pentru "vernisaj"

Regizorul Darren Aronofsky a câştigat deja Leul de Aur în 2008 pentru "The Wrestler", iar acum îi revine prestigioasa misiune de a da tonul competiţiei Mostrei cu "Black Swan".

De la wrestling la "Lacul lebedelor"

Thrillerul se concentrează asupra destinului unei balerine, Nina (Natalie Portman), care stăpâneşte tehnica la perfecţie. Viaţa sa se schimbă radical odată ce capătă rolul principal dintr-o montare newyorkeză a "Lacului lebedelor". Mama (Barbara Hershey) face presiuni asupra ei, iar coregraful (Vincent Cassel) îi cere o interpretare mai relaxată şi mai seducătoare.

Lucrurile se complică după intrarea în scenă a lui Lily (Mila Kunis), o dansatoare care deţine toată dezinvoltura şi sexualitatea care îi lipsesc Ninei. Aceasta face o fixaţie pentru nou-venită şi o relaţie ieşită din comun începe să se închege între cele două femei.

"A fost interesant să o joc pe Nina, mereu provocator şi surprinzător. Faptul că am petrecut mult timp contemplând ideea - am început să discut proiectul cu Darren în 2000 - mi-a permis să o aprofundez înainte să filmăm", a declarat Portman pentru "USA TODAY".

Scenariul lui "Black Swan" a fost realizat de Mark Heyman, Andres Heinz şi John McLaughlin. Filmul a fost produs de Protozoa Pictures şi de Phoenix Pictures.

"Faptul că am petrecut mult timp contemplând ideea - am început să discut proiectul cu Darren în 2000 - mi-a permis să o aprofundez." NATALIE PORTMAN, actriţă Bursa pariurilor

"Variety" a dat deja o listă a filmelor aflate "în cărţi" pentru Mostră. Publicaţia de specialitate bagă mâna în foc pentru "The Town", de Ben Affleck (care şi joacă în film), "The American", de Anton Corbijn (cu George Clooney), "Somewhere", de Sofia Coppola, "The King’s Speech", de Tom Hooper (cu Colin Firth în rolul Regelui George al VI-lea) "The First Grader", de Justin Chadwick şi "Ten Thousand Waves", de Isaac Julien (cu Maggie Cheung).

Primul film în germană al lui Tom Tykwer din ultimul deceniu, "Three", lungmetrajul franţuzesc "Happy Few" al lui Antony Cordier, "Black Venus", de Abdel Kechiche, "Potiche", de Francois Ozon reprezintă peliculele europene pe care selecţia Mostrei ar trebui să le includă.

Au fost şi au rămas în cărţi "Miral", de Julian Schnabel, "Road to Nowhere", de Monte Hellman, "Even the Rain", de Iciar Bollain, şi "Wilde Salome", de Al Pacino. Lou Lumenick, criticul de film de la "New York Post", observa absenţa din listă a mult-aşteptatului "Tree of Life", de Terrence Malick, cu Brad Pitt şi Sean Penn în rolurile principale. Line-upul complet al Festivalului de la Veneţia va fi anunţat pe 29 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News