Şapte paşi simpli pentru un trai mai uşor cu diabetul

Să trăieşti suferind de diabet este o adevărată provocare. Diabetul este o boală cronică, caracterizată prin creşterea nivelului de zahăr din sânge. Dacă acesta nu este ţinut sub control, poate duce la o serie de complicaţii cum ar fi atacul de cord, cataractă sau ulcere de piele. Aproape 80% dintre efecte diabetului, pot fi ţinute sub control cu doar câteva modificări ale stilului de viaţă.

1.Dieta - Primul factor căruia trebuie să îi acordăm atenţie mărită este dieta. În cazul bolnavilor de diabet, importantă nu este doar o dietă echilibrată, ci şi un program regulat al meselor. Acest lucru ajută la prevenirea creşterii excesive a nivelului de glucoză şi un control mai bun al acestuia. În plus, o masă standard pentru un pacient cu diabet zaharat trebuie să includă mâncăruri bogate în acizi graşi nesaturaţi, antioxidanţi, fibre şi vitamine. Trebuie evitate alimentele bogate în grăsimi saturate şi colesterol, din cauza riscului crescut de boli cardiace.

2.Greutate controlată - Pierderea în greutate este un obiectiv important pentru persoanele care suferă de diabet zaharat, în special diabetul zaharat de tip 2. Acest lucru se datorează faptului că obezitatea creşte concentraţiile de glucoză din sânge şi rezistenţa la insulină. Greutatea ţinută sub control permite pacienţilor şi îmbunătăţirea controlului glicemic. Acesta, la rândul său, previne complicaţiile care rezultă ca urmare a obezităţii, cum ar fi hipertensiunea şi bolile cardiovasculare. În acelaşi timp, o greutate normală, reduce dependenţa unui pacient cu diabet zaharat de medicamente, îmbunătăţeşte efectele insulinei şi scade concentraţia de glucoză din sânge.

3.Terapii de relaxare - Stresul şi anxietatea cresc riscul unei persoane de a dezvolta diabet zaharat. Poate părea ciudat dar stresul creşte eliberarea hormonului hipofizar ACTH, care, la rândul său, ajută la eliberarea de hormon cortizol de la glandele suprarenale. Acest hormon, numit şi hormonul stresului, afectează în mod indirect nivelul de glucoză din sânge în organism. Astfel, este vital pentru diabetici, dar şi pentru cei care au un risc ridicat de a dezvolta această boală, să reducă stresul prin diferite metode de relaxare pentru a preveni complicaţiile.

4.Îngrijirea picioarelor - Diabetul poate cauza deteriorarea terminaţiilor nervoase, iar pacienţii pot să simtă mai puţină durere atunci când dezvoltă o infecţie sau orice fel de afecţiune a picioarelor. Prin urmare, dacă aveţi deja boala, este important să vă examinaţi frecvent picioarele pentru a vedea dacă aveţi orice fel de leziuni. În afară de asta, picioarele trebuie spălate zilnic cu apă călduţă şi uscate cu atenţie, în special între degete, pentru a nu dezvolta infecţii în zonele rămase umede. De asemenea, purtaţi pantofi comozi, iar şosetele să fie întotdeauna uscate

5.Somnul regulat - La fel ca în cazul obiceiurilor alimentare, este foarte important să se stabilească un program de somn regulat pentru pacienţii cu diabet zaharat. Este un factor foarte important în declanşarea unui diabet de tip doi. Lipsa de somn influenţează în mod direct nivelul de glucoză prin creşterea producţiei de hormon de stres, cortizol. Un somn sănătos trebuie să dureze între 7-8 ore, neîntrerupt.

6.Fumatul - În afara faptului că provoacă numeroase afecţiuni, tutunul poate afecta, de asemenea, fluxul de sânge în organism. În cazul bolnavului de diabet zaharat, o circulaţie a sângelui îngreunată din cauza utilizării tutunului creşte impactul diabetului şi poate duce la consecinţe mai grave.

7.Forma fizică - Instituirea unui program de exerciţii fizice moderate este o modificare necesară în stilul de viaţă al oricărui bolnav de diabet. Conform studiilor, persoanele cu diabet zaharat care fac exerciţii fizice regulat sunt mai puţin susceptibile de a dezvolta complicaţii cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord. Cu toate astea, consultaţi medicul dumneavoastră înainte de a începe exerciţiile.