Şapte obiceiuri pentru o viaţă sănătoasă

Curăţă-ţi dinţii în fiecare seară cu aţă dentară, alege încălţări fără tocuri înalte şi consumă alimente bogate în fibre.

Aţa dentară îţi menţine respiraţia proaspătă şi dinţii fără carii, iar pantofii cu toc mic îţi protejează articulaţiile. Experţii americani citaţi de publicaţia „Prevention“ îţi recomandă câteva obiceiuri sănătoase pe care trebuie să le ai ca să eviţi probleme grave de sănătate. 1 Ia-ţi vitaminele din fructe, nu din suc. „Majoritatea sucurilor din comerţ sunt doar băuturi îndulcite cu zahăr, chiar dacă pe etichetă scrie că sunt naturale 100%“, afirmă Elizabeth Somer, specialistul citat de publicaţia „Prevention“. Dacă totuşi nu-ţi place să mănânci fructe deloc, alege sucurile naturale, preparate în casă.   2 Evită să mergi pe tocuri. Dacă ai mult de mers pe jos, nu purta încălţări cu toc înalt. „Talpa pantofilor cu toc înalt nu este construită pentru a merge pe distanţe mari. Cu cât tocul este mai înalt, cu atât încălţările vor fi mai incomode“, te avertizează Stephen Pribut, preşedinte la American Academy of Pediatric Sports Medicine. Cumpără-ţi o pereche de pantofi comozi pe care să-i ai mereu în maşină sau la serviciu. 3 Foloseşte aţă dentară. Periajul simplu lasă în jur de 40% din dantură necurăţată. Aţa dentară curăţă şi zonele în care periuţa nu poate ajunge. Foloseşte-o în fiecare seară pentru a elimina bacteriile care dau respiraţiei un miros neplăcut şi duc la apariţia cariilor. 4 Schimbă-ţi pantofii de sport. Pe măsură ce-i foloseşti, pantofii îşi pierd din capacitatea de a prelua şocurile care, în mod normal, te ajută să-ţi protejezi picioarele şi articulaţiile, spune Stephen Pribut. 5 Taie-ţi unghiile corect. Dacă ţi s-a agăţat o unghie şi nu ai la îndemână o unghieră, cea mai proastă soluţie este să o rupi cu dinţii. „Dacă-ţi muşti o unghie, rişti să-ţi transferi o eventuală infecţie“, explică dermatologul american Robert Loucas. Pentru a-ţi fi mai uşor, specialiştii te sfătuiesc să-ţi pui o unghieră şi o pilă în locul unde petreci cel mai mult timp (la birou, în maşină, în geantă sau în sertarul din bucătărie). 6 Nu mânca de la fast-food. Ai observat cât de repede ţi se face iar foame după ce mănânci produse de la fast-food? „Acest lucru se întâmplă deoarece aceste alimente sunt sărace în fibre, dar bogate în sare, zahăr şi grăsimi saturate“, explică specialistul Elizabeth Somer.

7 Întâlneşte-te cu prietenii. Femeile care aveau un risc ridicat de a se îmbolnăvi de inimă au redus acest pericol dacă au avut sprijinul celor dragi, arată un studiu amplu realizat de cercetătorii de la National Heart, Lung and Blood Institute.