Aproape 60.000 de locuri în anul I sunt disponibile, în total, la facultățile de stat din România. La ele se adaugă, evident, oferta universităților particulare, care aproape că dublează numărul. Calendarul admiterii variază în funcție de specificul facultății, iar pe lângă asta, „la stat”, din anul universitar care va începe în toamnă, vor funcționa noi specializări.
Potrivit metodologiei- cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență „la stat”, și anul acesta vom avea două sesiuni de admitere, dacă vor rămâne locuri libere după prima.
Practic, Bacalaureatul se va termina la 16 iulie, iar înscrierile la facultăți încep din 18 iulie și se termină la 20 iulie. O zi mai târziu – pe 21 iulie - are loc susținerea probelor. De aici, dată fiind autonomia universitară, calendarul se diversifică. În funcție de numărul de candidați și de probele de la admitere, examenele pot dura mai multe zile. Cert este că, până la sfârșitul lunii iulie sesiunea din vară se va încheia. Înscrierile pentru cea din toamnă vor începe la sfârșitul lunii august. Ca să vă faceți o idee, cele mai multe locuri pentru boboci sunt la Universitatea din București - 10.795 de locuri, la Politehnică sunt 8.150, în timp ce la Medicină și Farmacie „Carol Davila”, tot din Capitală, doar 200.
Noutăți în anul universitar 2016-2017
Potrivit Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor pentru anul universitar 2016-2017, la facultățile de stat au fost înființate șapte noi specializări. Acestea sunt: „Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic” la Sănătate, „Managementul sistemelor de comunicații militare” la Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică; „Chimie medicală” la Chimie; „Leadership în sectorul public (în limba engleză)” la Științe administrative, „Ingineria biomaterialelor” la Ingineria materialelor, „Design aeronautic” la Inginerie aerospaţială și „Materiale energetice și apărare CBRN” la Inginerie de armament, rachete şi muniţii.