Săptămâna vaccinării, fără vaccinuri anti-TBC

De la 1 mai va începe imunziarea copiilor contra TBC în judeţe din vest. Pentru restul ţării, vaccinarea se anunţă cel mai devreme peste o lună.

Săptămâna Europeană a Vaccinării, celebrată între 24 aprilie şi 1 mai, prinde România într-o situaţie fără precedent: zeci de mii de copii născuţi în ultimele luni nu au fost imunizaţi contra tuberculozei pentru că nu am mai avut vaccinuri, după ce Institutului „Cantacuznino” i s-a retras autorizaţia.

Datorită sprijinului oferit de Ungaria, care ne-a donat 20.000 de doze de vaccin, în Timiş, Arad şi Bihor va încep de la 1 mai imunizarea copiilor care nu au beneficiat de vaccinul anti-TBC. Pentru restul ţării, Ministerul Sănătăţii (MS) va cumpăra vaccinul.

Există însă şi veşti bune în privinţa vaccinărilor: numărul fetelor imunizate contra HPV (cancer de col) se apropie de 40.000, iar epidemia de rujeolă din Bulgaria nu a ajuns şi la noi, semn că imunizările făcute anii trecuţi au avut efect.

37.000 de fete imunizate contra cancerului de col

„De la 1 mai începem vaccinarea copiilor contra TBC, cu ajutor din Ungaria”, spune purtătorul de cuvânt de la Direcţia de Sănătate Publică Arad. Pentru restul ţării, imunizările contra tuberculozei nu se vor face decât cel mai devreme peste o lună. „Am identificat câţiva producători de vaccin şi am început demersurile pentru achiziţie. Mai durează însă o perioadă cu toate procedurile şi livrarea”, spune Amalia Canton, şeful Direcţiei de Sănătate Publică din MS.

Chiar dacă la TBC nu stăm bine, la alte capitole lucrurile au evoluat. „Avem în jur de 37.000 de doze de vaccin contra HPV utilizate în toată ţara, semn că oamenii conştientizează că e o măsură utilă şi cu efecte benefice”, mai spune Amalia Canton.

În această săptămână au loc în toată ţara mai multe acţiuni prin care oficialii speră să convingă cât mai mulţi oameni să nu mai refuze vaccinarea. „Acum identificăm comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. Se vor face şi informarea personalului medical şi împărţirea de materiale informative în comunităţile cu probleme, la medici de familie şi în şcoli”, spune Mădălina Siminea, purtător de cuvânt la DSP Braşov. La Girugiu, în schimb, vor fi vaccinaţi contra hepatitei A copii din comunităţile de romi.

DILEME

Trei mituri despre imunizare

  • Vaccinarea poate avea efecte secundare pe termen lung şi poate fi fatală. Toate tratamentele medicale pot avea efecte secundare, însă, dacă nu se face imunizarea pentru boli care pot fi prevenite, se poate ajunge la complicaţii şi decese. Durerea sau febra uşoară reprezintă câteva efecte secundare minore ale vaccinării în comparaţie cu multiplele complicaţii care pot apărea dacă boala se manifestă. De exemplu, de la poliomielită se poate ajunge la paralizie, iar din cauza pojarului cei afectaţi pot face encefalită şi pot chiar să orbească.
  • Vaccinul antigripal nu are efect. Imunizarea contra gripei protejează în proporţie de 70% persoanele vaccinate. În plus, vaccinul oferă imunitatea organismului.
  • Este mai bine să te imunizezi prin boală decât prin vaccin. Sistemul imunitar are nevoie doar de câteva informaţii pentru a recunoaşte microorganismele care atacă organismul, iar vaccinul este capabil să i le furnizeze. Boala, în schimb, oferă sistemului imunitar informaţii de care nu are nevoie.