Săptămâna felinelor

"Odisee cu feline", "Războinicii lei" sau "Reginaleopard" sunt cele trei premiere din săptămâna dedicată maiestuoaselor animale.

Cele mai fascinante specii de feline vin în această săptămână la National Geographic Wild, în tr-o susţinere a programului iniţiat de "Societatea National Geographic, Big Cats Initiative".

"Felinele sunt într-o terifiantă spirală descendentă, iar noi, dacă nu acţionăm acum, vom fi responsabili pentru extincţia lor în diverse zone ale globului", este părerea lui Dereck Joubert, un realizator de filme-documentare premiate. Acesta alături de soţia sa, Beverly, şi-a dedicat ultimii 30 de ani cunoaşterii felinelor.

Specii pe cale de dispariţie

Programul urmăreşte stoparea braconajului, restabilirea habitatelor şi mai ales salvarea felinelor mari, ale căror populaţii dispar rapid. Poveştile emoţionante sunt filmate de unii dintre cei mai buni realizatori de documentare.

Astăzi, de la ora 21.00, Dereck şi Beverly Joubert, un cuplul de cineaşti, prezintă "Odiseea felinelor". Cu ajutorul filmărilor, fotografiilor sau cercetărilor realizate pe specii din Botswana ei re uşesc să surprindă lei şi leoparzi în cele mai dure medii climatice ale Africii.

De marţi, 7 decembrie, de la ora 21.00, realizatoarea Kire Godal, sprijinită de producătorii executivi Dereck şi Beverly Joubert, urmăreşte eforturile războinicilor Maasai de a renunţa la tradiţii pentru salvarea leilor.

Documentarul- premieră "Războnicii lei" prezintă savanele de la poalele Muntelui Kilimanjaro, unde mai sunt aproximativ 2.000 de exemplare. Dacă populaţia leilor continuă să sca dă, specia nu va reuşi să supra vieţuiască.

Realizatorul John Varty ne face cunoştinţă cu Manana, mama leopard, în premiera de miercuri, 8 decembrie, de la ora 21.00, "Regina- leopard". John Varty a filmat o femelă leopard în sălbăticie timp de 15 ani şi ne oferă posibilitatea de a descoperi viaţa uneia dintre cele mai misterioase feline ale Africii.