Sânziene din hârtie reciclabilă, corpuri de femeie sculptate în lemn şi domnişoare în carne şi oase au vegheat ieri, în grădina Muzeului „Mina Minovici“ de lângă Gara Băneasa, la alaiul de invitaţi, veniţi să asculte, la înserat, glasul drăgaicelor.
Bucureştenii nu s-au lăsat vrăjiţi pentru foarte mult timp de încântătoarele făpturi cu rochii vaporoase şi coroniţe împletite şi au preferat să se retragă spre case, odată cu lăsarea întunericului, înainte de a se face miezul nopţii.
După recitalul de muzică, susţinut de Marius Mihalache & Band, cei prezenţi au luat loc pe scaune, pe iarba uscată şi proaspăt cosită, pe căpiţele de fân special realizate pentru eveniment. Hipnotizaţi de dansul Oanei Botez, Danielei Hasiade, Galinei Bobeicu şi al lui Cristian Osolos, oamenii au rămas cu ochii aţintiţi până la finalul prezentării de modă, care a succedat momentul de coregrafie. Asta, pentru că, la scurt timp după ce „jocul drăgaicelor“ s-a încheiat, în timp ce ziua se îngâna cu noaptea, creatorii de modă autohtoni şi-au prezentat, în cadrul evenimentului „Noaptea de Sânziene în livada de la Minovici“ - câteva opere, viziunea lor asupra Sânzienelor. Rochii vaporoase, ţinute regale din mătase, voaluri care ascund şi nu prea trupuri de domniţe au fost la concurenţă cu veşminte galbene, roz, dar şi albastre. Răzvan Ciobanu, Wilhelmina Arz, Lena Criveanu, Oana Mizil şi Valentina Vidraşcu sunt doar câţiva dintre cei care şi-au urcat modelele pe tocuri sau le-au lăsat desculţe în iarbă, pentru a defila prin faţa spectatorilor.
În urma manechinelor s-a rupt şi vraja în grădina „Vilei cu clopoţei“ - cum i se mai spune Muzeului „Mina Minovici“ -, iar oamenii au părăsit curtea unul câte unul, lăsând în urmă o livadă sălbatică, în care parcă nu s-a întâmplat nimic.