Numărul bebeluşilor operaţi pe cord a crescut cu 57%, în urma extinderii singurului centru specializat pentru copii.
Oparte din banii cheltuiţi de români în ultimele trei luni pe detergenţi şi produse de îngrijire au fost folosiţi pentru dotarea unei noi săli de operaţie în singurul centru din ţară specializat în tratarea malformaţiilor cardiace. Această extindere a dus la creşterea cu 57 la sută a numărului intervenţiilor chirurgicale făcute la copii.
În fiecare an, în România se nasc peste 1.000 de copii cu malformaţii la inimă, dintre care 900 ar trebui operaţi până la împlinirea vârstei de 1 an. Din păcate, foarte puţini pot fi operaţi în ţară, la Târgu-Mureş, sau în spitale de adulţi din Timişoara sau Bucureşti. Unii ajung în alte spitale din Europa pentru intervenţii chirurgicale pe cord, iar alţii mor cu zile.
Mai multe operaţii şi la copiii peste 5 ani
Până în vara acestui an, la Centrul Cardiovascular Pediatric din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Târgu-Mureş erau operaţi anual doar 270 de copii cu malformaţii cardiace, din cauză că existau un singur bloc operator şi doar o echipă specializată. Numărul micuţilor operaţi a crescut din iulie 2008 cu 57%, în urma deschiderii celui de-al doilea bloc operator.
„Tot de atunci, s-a dublat numărul intervenţiilor la copii cu vârsta de peste 5 ani cu afecţiuni cardiace mai vechi“, afirmă Horaţiu Suciu, şeful Secţiei de chirurgie cardiacă şi vase mari din cadrul institutului. Investiţia s-a ridicat la 400.000 de dolari.
„S-au achiziţionat un ecocardiograf performant, unic în ţară, o pompă de circulaţie extracorporală, precum şi un monitor de anestezie-terapie intensivă“, a declarat Monica Suciu, manager general la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu-Mureş. Investiţia a fost posibilă datorită campaniei „Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri“, lansată de Procter&Gamble.
Cauzele malformaţiilor sunt greu de depistat. Uneori poate fi vorba despre infecţii în timpul sarcinii, precum rubeola, sau despre factori ereditari.
În România se nasc anual peste 950 de copii cu cardiopatii congenitale, iar o mare parte dintre aceştia mor în prima lună şi în primul an de viaţă.
Deşi o parte dintre aceste malformaţii cardiace sunt asociate cu alte tipuri de malformaţii şi dificil de corectat, în multe cazuri copiii bolnavi pot fi trataţi.