Vlad Voiculescu, noul ministru în exercițiu, promite să revoluționeze sistemul sanitar. ● Medicamentele esențiale nu vor mai lipsi din spitale ● Infecțiile nosocomiale vor fi raportate corect. ●Va construi trei spitale regionale. ● Va încuraja tinerii să se specializeze în domenii precum microbiologia sau epidemiologia
Subraportarea infecţiilor nosocomiale va înceta după modificarea contractelor de management, a anunţat noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Mai exact, este vorba despre paragrafele privind criteriile de performanţă, în care se precizează că spitalul va fi depunctat dacă se raportează un număr mare de infecţii nosocomiale. Până acum, recunoaşterea existenţei infecţiilor nosocomiale ar fi afectat negativ bugetele spitalelor. Dacă spitalele ar fi transmis raportările reale ale acestor infecţii, în anul următor, spitalul ar fi avut bugetul redus. Din acest motiv, situaţia în spitalele româneşti arăta roz, deşi oamenii mureau pe capete. „Subraportarea va fi penalizată”, a precizat ministrul. O altă idee revoluţionară a celui de-al 28-lea ministru al Sănătăţii după 1990, este cea referitoare la „medicamentele esenţiale, termen utilizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adică medicamente ieftine, care au existat pe piaţă în
„Avem spitale ultraînvechite”
„Al doilea lucru despre care aș vrea să vă vorbesc sunt investițiile. Vorbim destul de mult în ultima vreme despre infecțiile nosocomiale și știm că o parte a problemei au fost biocidele. Este însă o parte a problemei, după cum regulile de urmat în spitale, după cum lipsa medicilor, toate acestea sunt părți ale acestei probleme deosebit de complexe. Dar o parte semnificativă a acestei probleme este infrastructura, infrastructura învechită... Când spun infrastructura, spun în special spitale, spitale care au fost în general construite în anii ’70 sau înainte de această perioadă, spitale care pun în pericol viața pacientului, dar și pe a medicului și pe a familiilor acestora și pe a personalului medical”, a afirmat ministrul Sănătății. El a dat exemplul Spitalului CC Iliescu din București, „unde a crăpat podeaua din sala de operaţii”.
Voiculescu a declarat că este o urgenţă mutarea acestui spital într-o altă clădire. El a amintit că, prin Programul Operațional Regional, România are la dispoziție 150 de milioane de euro pentru construcția a trei spitale regionale, la Iaşi, Cluj şi Craiova. Ministrul a vorbit şi despre programul cu Banca Mondială, care datează din 2014, în valoare de 180 de milioane de euro, bani care vor fi orientaţi spre investiţii.
Ministerul, „rol de control şi supracontrol”
Controlul infecţiilor nosocomiale va fi permanent sub lupa Inspecţiei Sanitare de Stat, care va verifica toate biocidele folosite în spitale, a anunţat Voiculescu. În plus, el va încuraja studenţii şi rezidenţii să se orienteze spre specializări precum microbiologia şi epidemiologia.