Decizia Consiliului European conform căreia statul trebuie să recupereze ajutoare în valoare de 335 milioane de euro micșorează șansele ca împrumuturile bancare acordate Oltchim să fie recuperate. Asta deoarece, din punct de vedere juridic, statul are prioritate în recuperarea banilor, prin așa numita „ordine de îndestulare”.
Șeful Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Daniel Geantă, consideră că preluarea combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea de către Chimcomplex nu este afectată de decizia CE, conform căreia statul trebuie să recupereze ajutoare în valoare de 335 milioane euro, potrivit Agerpres.ro
"Decizia Comisiei Europene se referă la Oltchim SA, însemnând pachetele de acțiuni care nu au fost achiziționate de Chimcomplex. AAAS este principalul creditor şi în următoarea perioadă vom avea o ședința pe această temă, inclusiv cu avocații şi cu reprezentanții firmelor care gestionează procedura de insolvență, să vedem cum vom recupera aceşti bani. Este o decizie grea", a declarat luni, Daniel Geantă, președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).
Printre creditorii cu creanțe garantate, BCR ocupă primul loc cu 230 de milioane de lei, reprezentând un sfert din totalul creanțelor garantate, alături de Banca Transilvania, pe locul doi, cu 160 de milioane de lei, respectiv 18% din totalul creanţelor garantate.
Acum zece zile patronul Chimcomplex Borzești a achitat 127 de milioane de euro, plus TVA, și a achiziționat 60% din Oltchimb. Tocmai de aceea, președintele AAAS, Daniel Geantă a punctat că procesul de preluare a unor active ale Oltchim de către Chimcomplex nu va fi afectat de decizia Comisiei Europene
"Privatizarea a fost încheiată şi acționarii şi-au primit banii, inclusiv AAAS a primit partea de bani care i se cuvenea din această tranzacţie", a spus acesta.
În cadrul ședinței de luni, Comisia Europeană a sonat Oltchim să returneze ajutoare de stat în valoare de 335 milioane de euro, acestea fiind incompatibile cu legislația europeană. De asemenea, Comisia a concluzionat că răspunderea rambursarea ajutoarelor îi revine Oltchim deoarece nu a achiziționat activele în condițiile pieței.
Săptămâna trecută reprezentanții Oltchim Râmnicu Vâlcea au anunțat că Chimcomplex Borzeşti a cumpărat pachete de active în valoare de 127 milioane de euro, și anume pachetele de active 1-5 și parțial 7, din cele nouă în care a fost împărţit combinatul Oltchim pentru a fi scos la vânzare: pachetul Oxoalcooli, pachetul Clorosodice, pachetul Servicii pe Teren, pachetul PO/Polioli,pachetul Vagoane şi parțial pachetul VCM/PVC.
Aceste active includ: clădiri, terenuri, echipamente, drepturi de proprietate intelectuală şi alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, tehnologii şi orice alte bunuri similare necesare procesului de producție.