Sanctuarul de la Sarmizegetusa Regia va fi curăţat

Sanctuarul de la Sarmizegetusa Regia va fi curăţat

Autorităţile locale au început operaţiunea de îndepărtare a discurilor de beton aduse la vechea cetate a dacilor pentru a "înfrumuseţa" o vizită de lucru a lui Nicolae Ceauşescu.

Autorităţile judeţene din Hunedoara au început astăzi lucrările de curăţare a incintei sacre de la Sarmizegetusa Regia.

În prima fază, angajaţii Societăţii de Drumuri Judeţene Hunedoara vor încerca să spargă betoanele existente în sanctuarul din Munţii Orăştiei. Betoanele au fost aduse în urmă cu 30 de ani, într-un demers tipic comunist de pregătire a unei vizite a lui Nicolae Ceauşescu.

Decizia de curăţare a zonei sacre a dacilor a fost luată imediat după vizita ministrului culturii Kelemen Hunor, de la sfârşitul lunii aprilie. La o zi după anunţul public, cele câteva zeci de bucăţi de cale ferată, cântărind mai multe tone, au dispărut.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ajutor" de la hoţi

Şinele fuseseră fixate pe traverse cu decenii în urmă pentru a deservi doi vagoneţi cu care echipele de arheologi cărau dintr-o parte în alta pământul de săpătură.

Hoţii bucăţilor de cale ferată nu s-a atins însă de cele 12 discuri din beton armat (având un diametru de doi metri şi o grosime de 30 de centimetri fiecare).

"Astăzi am trimis oamenii sus, la Sarmizegetusa, cu ordin de a încerca mai întâi să spargă acele discuri din beton. Nu pot estima cât va dura operaţiunea pentru că, dacă nu vom reuşi să le spargem şi să le scoatem pe bucăţi, atunci va fi nevoie de amenajări temporare pentru a le încărca în maşini fără să afectăm situl istoric. Bucăţile de beton vor fi folosite pentru consolidarea drumului de acces spre cetatea dacică", explică Pompiliu Crai, directorul Societăţii de Dru muri Judeţene Hunedoara. Vestigii salvate de uraniu

La finele anilor ’70, Nicolae Ceauşescu îşi planificase o vizită la Sarmizegetusa. Cum no menclaturiştii vremii se temeau că nu va fi impresionat de ruinele dacice, au decis să le înlocuiască. De aceea, în perioada 1978-1979 au adus discuri din beton armat. Tot atunci s-a ridicat şi un zid de susţinere din beton a uneia dintre terasele pe care se află câteva sanctuare dacice. Seria "crimelor" comise de comunişti a continuat cu improvizarea unui heliport pe locul sanctuarul din calcar al lui Burebista.

"Între timp însă a fost descoperit complotul generalilor, iar Ceauşescu începuse să fie din ce în ce mai temător. Din câte se mai povesteşte, vizita a fost anulată pe motiv că în zonă se află zăcăminte de uraniu, iar oamenii dictatorului se temeau de posibilitatea iradierii", spune Nunu Bri linsky, vicepreşedintele Fundaţiei "Renaşterea Daciei".