Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a anunțat sancțiuni pentru Tiraspol, dacă se va dovedi că sistemul bancar din autodeclarata zonă autonomă Transnistria este folosit de Kremlin și grupările criminale organizate finanțate de Rusia.
Igor Grosu anunță sancțiuni pentru Tiraspol
„Cu sistemul bancar nu trebuie de jucat. Dacă oferi unui stat agresor o finanțare a activităților subversive în Republica Moldova sau în orice alt stat, sancțiunile o să fie pe potrivă”, a declarat Igor Grosu, potrivit Jurnal TV.
Igor Grosu a făcut această declarație în contextul în care s-a aflat că angajații bugetari și pensionarii din zona autonomă Găgăuzia, condusă de bașcana Evghenia Guțul, o apropiată a liderului falangei putiniste din Republica Moldova, condamnatul fugar Ilan Șor, ar fi început să primească bani pe cardurile rusești „Mir”.
Sistemul bancar din Federația Rusă, sub sancțiuni internaționale
Aceste carduri, emise de bănci din Federația Rusă, stat agresor în Ucraina și supus sancțiunilor economice pentru încălcarea dreptului internațional, nu pot fi folosite pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit unui anunț al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
Dar, potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la Zona de Securitate, una dintre modalitățile pentru prin care locuitorii din Găgăuzia primesc bani rusești sunt este retragerea sumelor prin intermediul băncilor din Tiraspol.
Cardurile „Mir” nu pot fi folosite în Republica Moldova
BNM a anunțat, la începutul lunii aprilie, că prin intermediul infrastructurii financiare a Republicii Moldova cardurile „Mir” nu pot fi, fizic, folosite.
BNM „este singura instituție pe teritoriul Republicii Moldova care licențiază, reglementează şi supraveghează, pe bază individuală şi, după caz, pe bază consolidată, activitatea băncilor persoane juridice din Republica Moldova şi a sucursalelor băncilor din alte state”, a precizat instituția.
Potrivit Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, orice „persoană juridică care intenționează să opereze o schemă sau aranjament de plată pe teritoriul Republicii Moldova înaintează Băncii Naționale o cerere de autorizare, inclusiv documentația justificativă aferentă, privind îndeplinirea permanentă a cerințelor aplicabile autorităților de guvernanță a schemelor/aranjamentelor de plată, stabilite în prezenta lege și în actele normative ale Băncii Naționale”, a mai anunțat, atunci, BNM.