SĂNĂTATE: Teste virtuale pentru ficat

Printr-o nouă tehnică, numită şi „biopsie virtuală”, medicii pot stabili cât de afectat este ficatul de boli cronice precum hepatita sau diabetul.

Românii suspecţi de boli cronice ale ficatului pot beneficia de două teste moderne, FibroTest şi FibroMax, care înlocuiesc puncţia hepatică, o procedură riscantă şi dureroasă. Cele două teste au la bază un algoritm matematic şi pot stabili virtual dacă un pacient suferă de leziuni ale ficatului, date de hepatita B sau C ori de consumul excesiv de alcool.

Testele au fost verificate în 90 de ţări, pe mai mult de 8.000 de pacienţi şi au fost puse la punct de Spitalul Pitie-Salpetrier din Paris. Investigaţiile constau într-o simplă înţepătură, prin care se ia sânge pacienţilor, după care datele se introduc într-un calculator, rezultatul fiind calculat pe un site special.

Investigaţii folosite frecvent în Franţa

Practic, prin această „biopsie virtuală” se poate stabili cât de afectat este ficatul unui pacient care suferă de hepatită virală B sau C, diabet, exces de colesterol sau care este consumator înrăit de alcool.

Softul care stabileşte cât de afectat este ficatul ia în calcul biomarkeri ai sângelui (transaminaze, proteine serice, bilirubină), dar şi parametrii precum vârsta, sexul, greutatea şi înălţimea pacientului. Primul test, FibroTest, de pis tează afecţiuni precum fibroza hepatică şi arată cât de agresiv este virusul care a infectat ficatul. Celălalt test, FibroMax, care este mai complet, arată, în plus, cât de încărcat este ficatul cu grăsimi, care sunt tulburările de metabolism şi dacă în organism mai există şi alte hepatite decât cele date de virusuri.

„În Franţa, aceste teste sunt folosite la scară largă şi înlocuiesc cu succes puncţia hepatică”, spune Anca Vîrlan, reprezentant al firmei BioPredictive din România, care promovează aceste teste la noi. Peste 50 de ţări sunt utilizatoare de FibroTest şi FibroMax, iar peste 400.000 de pacienţi au beneficiat de ele până acum.

Fidelitate de 80-90%

În România, testele au pătruns pe piaţă acum doi ani, dar nu sunt atât de intens utilizate. Casele judeţene de asigurări de sănătate recunosc acest tip de investigaţie, dar nu o decontează, astfel că pacienţii trebuie să o plătească din buzunarul propriu. Primul test costă 400 de lei, cel de-al doilea, 600 de lei. „Totuşi, pacienţii odată depistaţi cu boli cronice ale ficatului, prin aceste teste, pot depune dosar la casele de asigurări pentru a primi tratament gratuit”, explică medicul Florin Căruntu, de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, din Bucureşti.

Specialiştii în boli infecţioase susţin că testele virtuale de depistare a bolilor ficatului oferă rezultate fidele în proporţie de 80-90%. ”Ele trebuie însă interpretate în context şi corelate cu alte investigaţii pe care le facem pacienţilor”, adaugă medicul Adrian Streinu-Cercel, de la Institutul ”Matei Balş”.

UTIL

30 de laboratoare acreditate să ia probe de sânge

În România, testele FibroTest şi FibroMax se efectuează în aproape 30 de laboratoare, unde se pot preleva probe de sânge, rezultatul fiind trimis medicului în 24 de ore. Rezulatele analizelor se completează într-un formular pe internet şi testul e calculat, instantaneu, on-line.

În Bucureşti, analizele se pot face la mai multe spitale sau laboratoare, cum ar fi Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Institutul de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, Centrul de diagnostic şi tratament ”Victor Babeş”, Laboratoarele Synevo, Unisyn-Synlab, Medlife, Laboratoarele IDS, în Timişoara, la Spitalul CF Timişoara sau la Bioclinica Timişoara, în Arad la Bioclinica Arad sau Synlab Arad, la Cluj, în laboratorul Spitalului Universitar CF.