SĂNĂTATE: Standardizare în tratarea pacienţilor

Medicii români vor fi obligaţi să aplice aceleaşi scheme de tratament ca şi specialiştii europeni, datorită introducerii unor ghiduri speciale.

Pacienţii români ar trebui să fie trataţi, de acum încolo, ca la carte. Asta fiindcă, de ieri, au intrat în vigoare ghidurile terapeutice, după care se vor coordona medicii, deocamdată pentru zece afecţiuni foarte frecvente în România.

Cu alte cuvinte, un pacient care ajunge cu un infarct sau cu un accident vascular cerebral într-o unitate sanitară va fi tratat aşa cum cer standardele europene. „Afecţiuni cum sunt infarctul miocardic sau astmul vor fi tratate la Satu-Mare sau la Petroşani la fel ca în centrele universitare de la Cluj, Bu cureşti, Iaşi sau Timişoara”, a declarat ministrul sănătăţii Ion Bazac.

Ghiduri pentru zece boli

Dacă într-un spital nu vor exista me dicamentele necesare sau nu se vor putea practica anumite intervenţii chirurgicale, specialiştii sunt obligaţi să acorde primul ajutor şi apoi să trimită pacientul într-un centru unde există posibilităţi pentru rezolvarea problemelor sale.

Deocamdată, aceste ghiduri au fost create doar pentru cele mai frecvente 10 afecţiuni de care suferă românii, printre care se numără bolile cardiovasculare, cele pulmonare, cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul de colon şi diabetul zaharat. Datorită acestor ghiduri, mortalitatea în spitalele din România va scădea, apreciază specialiştii, dar asta se va întâmpla abia după 10 ani de aplicare. Din cauza bolilor de inimă, 13% din populaţia României moare, în timp ce în Europa, proporţia este de numai 8%.

Mai mult, numeroşi pacienţi cu cancer sunt diagnosticaţi doar în stadiu avansat, pentru că nu îşi fac analize. Conţinutul acestor ghiduri e cunoscut de majoritatea doctorilor, iar cei din marile centre universitare aplică deja procedurile standard, care vor deveni obligatorii şi pentru specialiştii din centrele mai mici. Ghidurile nu au doar rolul de a-i face pe medici să-şi trateze pacienţii aşa cum scrie la carte, ci şi de a-i feri de malpraxis. „S-a constatat că mortalitatea pacienţilor scade serios, în condiţiile în care ghidurile sunt fidel respectate”, a amintit Dragoş Vinereanu, din Comisia de cardiologie a MS.

EFECTE

Spitalele, finanţate după performanţă

Din anul 2010, spitalele vor primi finanţare şi în funcţie de modul în care medicii vor aplica aceste ghiduri. Astfel, dacă doctorii vor îndeplini criteriile de calitate şi eficienţă, spitalul în care lucrează va fi mai bine finanţat. Pentru a evita cazurile de malpraxis, spitalele din ţară care nu au dotări de ultimă oră sunt obligate să diagnosticheze corect pacienţii, să le acorde primul ajutor şi să îi trimită apoi în centre specializate, au ţinut să adauge medicii.

„În cazul unui infarct, de exemplu, dacă unitatea respectivă nu are posibilitatea de a monta stenturi (n.r. - dispozitive care lărgesc vasele de sânge), este obligată să dea medicaţia corespunzătoare şi să trimită pacientul într-un centru capabil să îi rezolve problema”, a spus cardiologul Dragoş Vinereanu.