SĂNĂTATE: Românii bat la uşa centrelor antifumat

Lipsa banilor şi pictogramele-sperietori de pe pachetele de ţigări măresc cozile în centrele unde fumătorii pot renunţa gratuit la tutun.

  • Peste 2.300 de fumători din toată ţara au apelat în luna ianuarie la serviciile gratuite ale medicilor de la centrele pentru renunţarea la fumat, cu 50% mai mult faţă de luna decembrie 2008.
  • În luna februarie, numărul celor care s-au decis să renunţe la tutun cu ajutorul specialiştilor a rămas constant. Mai mult decât atât, a crescut şi numărul românilor care cer ajutorul psihologilor din aceste centre. Dacă în luna decembrie 2008 s-au dus la psiholog aproape 200 de fumători, în ianuarie, numărul lor a ajuns la 340, iar în februarie, la 460.

Puterea exemplului la căminul de bătrâni

Creşterea preţului la tutun, îngheţarea veniturilor sau disponibilizările au făcut ca adresabilitatea către centrele specializate în consiliere antitutun să se dubleze anul acesta. „Pentru că preţul la ţigări a crescut, fumătorii şi-au dat seama că dacă renunţă la tutun pot face economii substanţiale în fiecare lună. Efecte pozitive au şi pictogramele. Oamenii încep să se gândească la sănătatea lor, iar efectele negative transmise prin pictograme se impregnează în minte. Este adevărat însă că o contribuţie o au şi disponibilizările. La Mediaş, spre exemplu, unde o firmă a dat faliment, fumătorii au venit în număr foarte mare la consiliere”, afirmă Magdalena Ciobanu, coordonatorul Cen trului pentru Renunţarea la Fumat din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”, din Bucu reşti.

Medicul mai spune că există fumători care vin la centre motivaţi de exemplele primite de la alţi vicioşi. „La Slobozia, unul dintre fumătorii înrăiţi dintr-un cămin de bătrâni s-a dus la medic ca să se lase mai uşor de fumat, iar apoi ceilalţi bătrâni s-au luat după el”, mai povesteşte Magdalena Ciobanu. A stins ţigara după şase zile de consiliere

Puterea exemplului funcţionează şi în cazul celor care se hotărăsc să apeleze şi la un psiholog. „Este suficient să se ducă la psiholog un fumător dintr-un grup, să constate că nu-l pune în situaţii penibile”, mai spune Magdalena Ciobanu.

Consilierea a ajutat-o şi pe Raluca Şova, o studentă de 23 de ani din Bucureşti, să se lase de fumat. Raluca fuma cel puţin un pachet de ţigări pe zi, iar efectele tutunului nu au ocolit-o. Şi-a dat seama că dădea o sumă prea mare de bani pe ţigări, iar dinţii şi tenul îi trădau obiceiul de a fuma.

Ţigara şi-o aprindea din obişnuinţă, iar plăcerea de la început dispăruse. „Am întâlnit pe cineva care mai fusese la centru şi care nu reuşise să renunţe la tutun, dar care mi-a spus să încerc pentru că programul e bun. În ianuarie, am fost împreună cu două colege de facultate şi, deşi aveam nivelul de dependenţă cel mai mare, am fost singura care s-a lăsat”, povesteşte Raluca. Şedinţele de grup unde a aflat mai multe lucruri despre efectele tutunului, dar şi orele petrecute cu psihologul au ajutat- o pe Raluca să renunţe la fumat din ziua a şasea de consiliere. AJUTOR

Unde faceţi programări pentru tratament gratuit

  • Cei care doresc să se lase de fumat şi au nevoie de consiliere pot suna gratuit, din reţeaua Romtelecom, la numărul de telefon 08008.786.738.628. La acest număr puteţi pune întrebări punctuale despre fumat, iar specialiştii vă pot ajuta să găsiţi un medic apropiat de localitatea unde vă aflaţi.
  • O listă cu medici din aproape toate reşedinţele de judeţ din ţară la care vă puteţi face programare găsiţi pe site-ul www.stopfumat.eu.
  • Tratamentul şi consilierea medicală şi psihologică sunt gratuite.