Până acum, cei din industra farmaceutică se temeau de pierderi, însă de ieri s-a stabilit exact preţul produselor autohtone şi de import.
De ieri, a intrat în vigoare ordinul care prevedea scăderea pre ţu rilor la medicamentele de import cu 10%. Cea mai spectaculoasă scă dere de preţ, de aproape 700 lei, a fost la medicamentele pentru infertilitate. A scăzut însă semnificativ şi preţul medicamentelor pentru cardiaci (nitroglicerinele, antihipertensivele, medicamentele anticolesterol), precum şi cel al produselor folosite în infecţii ori contra durerilor. Doar produsele româneşti vor fi mai scumpe, creşterea fiind, în medie, de 6%.
Copiile erau mai scumpe decât originalele
Până acum, România era printre ţările europene cu cele mai mari preţuri la medicamente, deoarece cotele de adaos ale producătorilor şi distribuitorilor erau exagerate. Noul ordin ordin a vizat stabilirea preţurilor la nivelul minim european, aspect realizat prin comparaţia cu 12 ţări europene cu preţuri mici la medicamente. ”Nu ştiu de ce nu au fost luate astfel de măsuri până acum, dar pe fondul crizei, a fost mai uşor să acţionăm”, a comentat Ion Bazac, ministrul Sănătăţii.
Prin noul ordin, au fost reduse cotele de adaos ale producătorilor şi distribuitorilor, iar facturarea medicamentelor se va face în lei, cursul fiind stabilit la 4 lei pentru 1 euro. În plus, a fost reglat preţul unor medicamente generice (fără patent), multe dintre acestea depăşind valoarea orginalelor.
Mai mult, distribuitorii vor începe să livreze către farmacii medicamente pe care le aveau în depozite şi pe care până acum se temeau să le pună pe piaţă, de teamă să nu înregistreze pierderi. Vor lipsi totuşi unele medicamente din farmacii, întrucât, în rândul producătorilor, există firme care nu au depus dosarele pentru aprobare la Ministerul Sănătăţii. „Nu sunt mulţumiţi de sumele avansate de minister şi, brusc, se trezesc unii că nu mai este eficient să fabrice anumite produse”, a comentat Viorel Vasile, preşe dintele Asociaţiei Naţionale a Distribuitorilor de Medicamente. Ministrul Sănătăţii susţine însă că principalele cate gorii de bolnavi nu vor fi afectate.
Medicii se vor supune şi ei noilor reguli şi vor fi obligaţi să treacă în reţete substanţa activă a medicamentelor, şi nu denumirea lor comercială, astfel încât pacienţii să poată alege medicamentul cel mai ieftin. Pentru unul mai scump, vor trebui să scoată din buzunar diferenţa.
Economii de 110 milioane de euro
Reducerea preţului la medicamente va aduce bugetului economii substanţiale. Numai pentru primele 100 de produse economiile vor fi de 110 milioane de euro, bani care vor fi folosiţi pentru extinderea programelor naţionale.
Ministrul sănătăţii susţine că nu va reintroduce plafonul la farmacii şi că măsurile luate vor asigura stabilitatea pentru un an.
EXEMPLE
Antibioticele aveau preţuri cu 50% mai mari
Lista A cuprinde medicamente compensate 90%. La această categorie reducerile pot ajunge până la 69,7%. Antibioticele, al doilea medicament vândut, ca volum, au o scădere de preţ de până la 45,5%, în timp ce antiinflamatoarele vor avea o reducere de până la 45-63%. Lista B cuprinde medicamente compensate 50% sau 90%. Medicamentele de pe această listă vor înregistra o scădere cu până la 679 lei pe cutie, ceea ce înseamnă o reducere de până la 74%. Astfel, medicamentele anti-hipertensive pot scădea cu până la 74%. Tot în această categorie medicamentele pentru tratamentul infertilităţii vor avea o scădere de până la 700 lei pe cutie; anti-inflatatoarele se vor reduce cu până la 29%; medicaţia pentru tratamentul osteoporozei va înregistra o scădere de aproximativ 24%