SĂNĂTATE: Combinaţiile perfecte alimente-medicamente

Pastilele ar trebui luate cel mai bine cu apă plată, nu cu sucuri de fructe ori cu cafea. Antibioticele nu trebuie însoţite de brânzeturi sau de lapte.

Apa minerală, cafeaua, sucul de portocale, carnea friptă şi unele lactate pot afecta absorbţia medicamentelor în organism. De aceea, după ce vi se prescrie o reţetă, este bine să întrebaţi medicul cât timp trebuie să luaţi pastilele, când este momentul ideal (înainte sau după masă) şi ce combinaţii sunt interzise. Cafeaua nu se combină cu medicamente pentru inimă

Apa minerală nu face bine hipertensivilor, din cauza sărurilor pe care le conţine, aşa că aceştia ar trebui să-şi ia pastilele cu apă plată. „Excepţii se mai pot face vara, când şi hipertensivii pierd multe săruri din organism”, precizează Ioan Fulga, şeful catedrei de farmacologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti.

Cafeaua nu este indicată celor care au probleme cu inima şi nici celor cu ulcer gastric ori astmaticilor. „Persoanele care iau Miofilin în doze mari ar trebui să evite cafeaua, deoarece combinaţia îi poate agita şi le poate produce insomnie”, explică medicul Ioan Fulga.

Sucurile de portocale şi grepfrut pot modifica activitatea unor enzime şi pot face ca absorbţia unor medicamente să fie mai proastă sau total compromisă. Sucul de portocale ar trebui evitat de cei care iau medicamente contra osteoporozei, iar cel de grepfrut de cei care iau medicamente hormonale sau care acţionează la nivelul sistemului nervos. „Nici anticoncepţionalele nu se iau cu suc de grepfrut”, precizează profesorul Ioan Fulga.

Alimentele bogate în fibre cresc tranzitul intestinal şi pot micşora absorbţia de substanţe din medicamente. Lactatele scad efectul tetraciclinei

Tetraciclinele, folosite în tratarea infecţiilor, nu se combină cu lactatele, dar nici cu produse pe bază de fier sau medicamente antiacide. „Există riscul să nu se mai absoarbă din tubul digestiv”, precizează Ioan Fulga.

Vinul roşu, berea şi alte tipuri de alcool nu trebuie combinate cu penicilinele şi nici cu sedativele. „Alcoolul poate inactiva efectul penicilinelor (amo xicilină, ampicilină), iar în cazul se dativelor se produce efectul de îmbătare”, mai spune medicul Ioan Fulga. REGULI GENERALE Nu întrerupeţi tratamentul!

Odată început, un tratament nu trebuie întrerupt, chiar dacă începeţi să vă simţiţi mai bine. „În cazul infecţiei amigdalelor, spre exemplu, tratamentul durează zece zile şi este bine să îl duceţi până la capăt, pentru a evita complicaţiile”, explică profesorul Ioan Fulga.

Unele antibiotice prescrise în febră se administrează şi după dispariţia acesteia, până când sunt omorâţi „toţi agenţii infecţioşi”. În ulcere şi gastrită, tratamentul poate dura şi câteva săptămâni până când se vindecă mucoasa gastrică.

În ceea ce priveşte regula administrării unei pastile înainte ori după masă, aceasta diferă de la un medicament la altul. „Medicamentele se absorb mai bine înainte de masă. Totuşi, dacă este vorba despre iritante puternice, cum sunt antiinflamatoarele, antireumaticele şi antialgicele, este mai bine să le luaţi după ce aţi mâncat”, recomandă Ioan Fulga.