SĂNĂTATE: Cardul european de asigurat, greu de obţinut

Chiar dacă sunt cu plata contribuţiei la zi, mulţi români se plâng că nu pot obţine cardul care le oferă tratament gratuit în UE.

Ca să obţin cardul mi se cere să fac dovada că am fost asigurată în ultimii cinci ani. Este o tâmpenie. Lucrez de zece ani, însă acum patru ani compania unde eram angajată a falimentat şi timp de patru luni nu am avut loc de muncă.

Mi se pare inacceptabil ca, deşi am contribuit la sistemul de sănătate mai mult de nouă ani, să nu pot obţine cardul. Asta e România, ţara în care statul încercă cu orice preţ să-i pună beţe-n roate cetăţeanului”, spune cu amărăciune Elena, pe care am găsit-o ieri la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Bucu reşti, alături de alţi câteva zeci de oameni.

Pe lângă regula legată de contribuţia care trebuie plătită fără întrerupere în ultimii cinci ani, pensionarii care doresc cardul li se cere să aducă o adeverinţă de asigurat, iar cei care obţin şi alte venituri în afară de pensie, cum ar fi dividendele, trebuie să facă dovada că au achitat contribuţia la sănătate pentru ele.

Sătui de birocraţie, mulţi renunţă la card şi apelează la firmele private de asigurări de pe piaţă.

Patru ore pentru a lua dovada de asigurat

Emil, un pensionar de 66 de ani, spune că nu înţelege de ce cuponul de pensie nu este suficient pentru a demonstra că este asigurat.

„De ce să nu mai stăm ca proştii ore întregi la coadă. A durat patru ore ca să obţin dovada că sunt asigurat. Să vedeţi cum se ajunge la dublă prostie. După ce că trebuie să demonstrăm ceva evident, acest card are valabilitate doar şase luni. Apoi trebuie să treci pe aici ca să te mai umileşti puţin după ce ai muncit peste 45 de ani şi ai avut tot atâţia ani de contribuţii la stat”, este de părere pensionarul. Atitudinea agenţilor de pază nu îndulceşte deloc atmosfera. „Aici şef este paznicul care urlă la noi ca la nişte animale”, adaugă cei prezenţi.

În topul nemulţumirilor e şi faptul că durează mai bine de o săptămână până când cei care au toate documentele în regulă primesc preţiosul act. „Fata mea a aşteptat mai mult de două săptămâni. Poate nu pare un timp prea mare, dar gândiţi-vă că asigurările private se încheie în câteva minute”, spune o altă bucureşteancă.

Oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun însă că toate regulile pe care le-au impus pentru obţinerea cardului sunt necesare pentru a putea face verificări. „Se poate întâmpla ca o persoană să fi ieşit la pensie de doi ani, iar înainte să nu fi plătit contribuţia şi să aibă restanţe. În plus, dacă au şi alte venituri decât pensie, trebuie să dovedească faptul că au plătit contribuţia şi pentru ele”, explică purtătorul de cuvând al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache.

Cei care doresc card trebuie să aibă în vedere şi faptul că nu îl vor obţine dacă în ultimii cinci ani au avut concedii fără plată şi nu au mai achitat asigurările. „În astfel de situaţii se poate achita contribuţia la salariul minim pe economie pentru lunile respective”, mai spun reprezentanţii caselor de asigurări.

"Cardul are valabilitate doar şase luni. Apoi trebuie să mai treci pe aici să te mai umileşti puţin după ce ai muncit şi ai con tribuit 45 de ani."- Emil, pensionar, 66 de ani