Femeile între 25 şi 64 de ani vor face testul Babeş - Papanicolau.
Programul pentru prevenirea cancerului de col uterin va începe în a doua jumătate a acestui an, toate femeile între 25 şi 64 de ani urmând să fie suspuse unor analize speciale. Este vorba despre metoda Babeş - Papanicolau.
Detaliile au fost stabilite într-un proiect al Ministerului Sănătăţii (MS), aflat în dezbatere publică. Ţara noastră se situează pe primul loc în Europa în ceea ce pri veşte mortalitatea prin cancer de col.
Testări făcute la trei ani
Cancerul de col uterin poate fi prevenit dacă este descoperit în stadiu incipient, programele de screening din alte ţări europene reducând incidenţa bolii cu până la 80 la sută. În România, acest program va fi făcut prin intermediul medicilor de familie, care vor mobiliza român cele să vină să-şi facă testul Babeş - Papanicolau, la un interval de trei ani. În plus, în cadrul MS va fi înfiinţată o structură numită Unitate de Management pentru screeningul cancerului de col uterin, care va monitoriza des făşu ra rea programului, iar probele recoltate de la femei vor fi analizate în laboratoare speciale.
Derulat prin medicii de familie
Doctorii de familie spun că nu au fost informaţi încă despre cum se va desfăşura exact acest program. „Am tot făcut cursuri de pregătire, dar nu ştiam că acesta va fi primul program care va începe. Oricum, sunt mulţi paşi care trebuie făcuţi de medicii de familie, iar probleme vor fi mai ales în mediul rural, unde femeile nu sunt informate. Nu poţi să le aduci cu forţa, trebuie mai întâi învăţate despre ce boală e vorba şi cum se face recoltarea”, comentează medicul de familie Tereza Franciuc, membru în comisia de specialitate de la Colegiul Medicilor din Bucureşti.
Conform ministrului Ion Bazac, pe lângă programul pentru depistarea cancerului de col, în acest an vor începe şi alte două programe: pentru cancerul de sân şi boli cardiovasculare.