SĂNĂTATE: Adolescenţii şi bătrânii, codaşii vitaminelor

STUDII EUROPENE. Deficitul de vitamine şi minerale afectează în special copiii între 12 şi 17 ani, gravidele şi persoanele în vârstă.

Mai mult de jumătate dintre adolescenţii din Europa au un nivel mai scăzut de vitamina D decât ar fi normal, iar din cauza obezităţii apar deficienţe serioase de vitamina A, B sau C, arată un studiu în care au fost implicaţi 3.500 de adolescenţi din zece ţări europene.

Probleme serioase cu aportul de vitamine au, de asemenea, femeile însărcinate şi persoanele în vârstă, arată mai multe studii prezentate săptămâna trecută, cu ocazia primului seminar european de presă despre nutrienţi, organizat de Bayer HealthCare.

Specialiştii români spun că în ţara noastră deficitul de nutrienţi este mai grav decât în ţări din vestul Europei. Copiii mici şi femeile însărcinate au carenţe importante de fier, iar din cauza lipsei din alimentaţie a crudităţilor, majoritatea românilor au deficite enzimatice.

Obezii şi fumătorii au mai multe lipsuri

„Adolescenţii sunt un grup unde riscul să apară deficit de nutrienţi este mare pentru că obişnuiesc să sară peste micul dejun (mai ales fetele), consumă multe produse fast-food, puţine alimente bogate în nutrienţi şi sunt sedentari”, a explicat rezultatele studiului medicul Marcela Gonzalez-Gross, profesor de sport, nutriţie şi psihologie la Universitatea din Madrid.

Cercetarea, sponsorizată de Uniunea Europeană, şi făcută pe adolescenţi între 12 şi 17 ani, mai arată că mai mult de jumătate dintre adolescenţi au deficit de vitamina D, iar la obezi sunt frecvente problemele cu vitaminele A, B şi C.

„Peste 25 la sută dintre adolescenţii din Europa sunt obezi sau supraponderali. Aceştia au un nivel mai scăzut de vitamine. Au grăsime, dar deficit de micronutrienţi. Necesarul de fructe şi legume zilnic al unui adolescent este de 600 de grame, însă ei consumă doar 100 de grame”, a mai explicat medicul. La adolescenţii fumători scade nivelul de acid folic şi vitamina C, chiar dacă nu s-au apucat de ţigări decât de unu-doi ani.

În ceea ce priveşte vârstnicii, 60 la sută dintre aceştia au un aport alimentar deficitar de vitamina D, E şi acid folic.

Suplimente esenţiale gravidelor

Gravidele sunt un grup special care trebuie să acorde foarte mare atenţie dietei. „În timpul sarcinii şi alăptării se recomandă mărirea aportului de nutrienţi. Vitamina A este necesară pentru creşterea fătului, mai ales în cel de-al treilea trimestru, acidul folic scade riscul naşterii unor copii cu defect de tub neural, iar vitamina D reduce riscul de hipocalcemie”, explică profesorul David Richardson, de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie. Medicul spune că pentru a scăpa de carenţe o soluţie pot fi şi suplimentele care „servesc ca o plasă atunci când necesarul zilnic nu este asigurat în totalitate printr-o alimen taţie echilibrată”. CARENŢELE ROMÂNILOR

Mâncăm puţine crudităţi şi gătim prea mult alimentele

Stilul de viaţă al românilor şi obişnuinţele lor alimentare duc la carenţe de vitamine, dar şi enzimatice. „Acestea din urmă sunt cauzate de faptul că românii obişnuiesc să mănânce puţine alimente în stare crudă (fructe, legume) şi consumă multă carne gătită la temperaturi ridicate, conserve, compoturi. Carenţă de fier au copiii mici şi femeile însărcinate, iar din cauza solului avem probleme şi cu iodul”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Specialistul recomandă ca nutrienţii să fie luaţi cel mai bine din alimentaţie, iar atunci când se folosesc suplimente alimentare să se aleagă cele naturale.