Samoilă Mârza, eroul uitat al Marii Uniri

Sursa foto: Wikipedia

Samoilă Mârza, eroul uitat al Marii Uniri. Cum a luptat un țăran din Galțiu pentru ca imaginea Marii Uniri să se păstreze peste secole?

Samoilă Mârza, eroul uitat al Marii Uniri. Cum a luptat un țăran din Galțiu pentru ca imaginea Marii Uniri să se păstreze peste secole?

Satul Galțiu, din actuala Comună Sântimbru este la puțin peste 11 km nord-est de Alba Iulia, reședința județului Albam fostul comitat Alba.

Poate nimeni nu și-ar fi amintit de acest sat dacă în el nu venea pe lume, la 18 septembrie 1886 Samoilă Mârza.

Samoilă Mârza, ucenic de fotograf, subofițer specializat în fotografii în Armata KuK a Austro-Ungariei

Istoricii sunt cu toții de părere că un țăran din Ardeal, în ciuda asupririi naționale și a lipsei școlilor naționale, avea șanse mai mari să ajungă să își facă un rost la oraș, decât unul din România de peste munți sau Vechiul Regat cu i se spunea până în 1918.

Samoilă Mârza a crescut într-o familie de români cu o stare suficientă să-l trimită la școlile primare, gimnaziale (greco-catolice) și la liceu. Apoi, deși avea aptitudini spre  studii superioare, familia l-a dat în 1909, ucenic la fotograful Janek din Sibiu. Tatăl său se recăsătorise după moartea soției, iar cu a doua soție a mai avut șase copii. În 1911, Samoilă Mârza era calificat ca fotograf.

Sursă foto: Wikipedia

Au loc masive manevre militare în acea perioadă, iar Samoilă Mârza, la 25 de ani este încorporat. Cunoaște maghiară, germană, știe arta fotografiei. Școala militară îl putea propulsa ca ofițer, dar lipsa studiilor superioare îl lasă în corpul subofițerilor, dar nu al celor de luptă ci al fotografilor topo și aerieni. Deja armatele occidentale începeau să folosească avioane de recunoaștere, aveau aerostieri, trupe specializate în observarea pozițiilor în baloane cu aer cald. Contele Zeppelin în Germania inventase Zeppelinul-dirijabil, care în Primul Război Mondial a executat misiuni de bombardamente.

Samoilă Mârza și Albumele Marii Uniri

În octombrie 1918, Austro-Ungaria a sucombat. Bulgaria capitulase și ea. Doar Germania mai lupta până la 11 noiembrie 1918. Samoilă Mârza era pe Frontul Italian, deschis în 1915. Austria semnase capitularea pe acest front. Congresul soldaților români din Armata KuK a decis ca ei să meargă spre patrie. De la mijlocul lui noiembrie, după ce Alexandru Vaida Voevod citise la Budapesta declarația de independență a românilor ardeleni și bănățeni, după ce Congresul de la Arad decisese pregătirea Unirii (Banatul era republică sovietică în noiembrie 1918, timp de două săptămâni), Samoilă Mârza își ia cu el aparatul de fotografiat cu burduf care costa cât doi boi buni de arat, ăși ia bicicleta și pornește spre Ardeal, prin Trieste-Zagreb-Timișoara, ajungând la Galțiu pe bicicletă cu aparatul de fotografiat în jur de 29-30 noiembrie.

Aparatul său folosea drept clișee plăci de sticlă tratate cu argint. A dorit ca pe 1 decembrie să intre în Sala Unirii de la Cazinoul ofițerilor unde urma să fie semnat protocolul Marii Adunări Naționale de către Consiliul Dirigent. Avea cu el câteva clișee. A făcut probă cu delegația din Galțiu, pe care a fotografiat-o.

Autoritățile plătiseră un fotograf să fotografieze în interior, dar acesta nu venise iar Samoilă nu a fost lăsat să intre. El a făcut fotografiile de exterior. A mai fotografiat personalități civile și militare. Cu banii pe care-i avea, a făcut Albumele Marii Uniri. Toate aveau câteva fotofrafii cu Adunarea și câte una personalizată. Familia Regală, Ionel Brătianu, colonelul Gagiu, primul ofițer român intrat în Alba Iulia în fruntea unei unități au primit fotografii.

Fotograf de nunți, uitat de Brătianu, salvat de Ceaușescu, moare în sărăcie lucie

Samoilă Mârza a fost repede uitat. S-a zbătut ca să fie pictată catedrala de la Alba Iulia, făcută pentru încoronarea din octombrie 1922. Brătianu voia să o lase așa, trecuse momentul.

Samoilă Mârza a fotografiat cu vechiul lui aparat, mergând pe bicicletă, nunți, botezuri până la senectute. Se spune că târziu, Muzeul din Cluj, i-a cumpărat aparatul de fotografiat prin 1965, cu banii obținuți putând să ia unul modern. Un Album al Marii Uniri a ajuns la Ceaușescu care a apropbat cumpărarea aparatului de către Muzeu.

Samoilă Mârza ar fi urmat ca la 50-a aniversare a Marii Uniri să fie invitat de onoare. Nu a mai apucat fiindcă s-a stins singur, uitat de lume, el nefiind căsătorit și neavând urmași, în căsuța părintească, la 19 decembrie 1967. Vânduse ca să aibă cu ce trăi clișeele din argint. Cu ultimii bani pregătise un ultim album pentru anul 1968.