Salvarea Castelului Bran este la mâna Ministerului Culturii | EVZ ANCHETĂ
- Cristina Vladu
- 15 februarie 2017, 00:00
Evenimentul zilei a prezentat ieri, în exclusivitate, o amplă anchetă privind situația critică a Secției Vama Medievală, de pe Domeniul Bran. Corpul B - parter, parte din expoziția de bază a Muzeului Național Bran, fiind atacat de două ciuperci ucigașe, Merulius Lacrymans și Gloeophylum Abietinum, invazive, care pun în pericol celebrul Castel Bran, obiectiv vizitat anual de un milion de oameni
Precizam că Merulius Lacrymans este una dintre cele mai primejdioase ciuperci pentru orice esență lemnoasă sau zidărie, putându-se întinde nu doar pe lemn si ziduri, ci și pe sticle, textile, hârtie sau orice alte obiecte depozitate în astfel de spații. Putând trece prin zidărie, chiar și prin ziduri de 1,5 m grosime! Existând posibilitatea ca infestarea să se generalizeze. Motiv pentru care Compania de Administrare a Domeniului Bran a solicitat Muzeului Național Bran relocarea patrimoniului mobil, pentru a demara de urgență lucrările de renovare. Lucru tergiversat atât de conducerea muzeului, dar mai ales de Ministerul Culturii și Identității Naționale, care nu iau în calcul faptul că inclusiv acest patrimoniu este supus unui risc imens.
FOTO: Ziduri interioare de la Vama Medievală atacate de ciuperca ucigașă
Primarul Rareș Rădăcină: „Patrimoniul muzeului va rămâne la Bran!”
În legătură cu posibila închidere a Muzeului Național Bran, primarul localității Bran, Rareș Dorel Rădăcină, a declarat că va face tot posibilul ca patrimoniul muzeului să rămână în comuna Bran. „Ce pot să vă spun, pentru că mă preocupă acest lucru, este să am o discuție cât de curând la Ministerul Culturii, pentru a vedea care este poziția clară a noului ministru față de această posibilă închidere a muzeului. Intenția mea este de a achiziționa o clădire în comuna Bran, pentru a muta Primăria, iar în clădirea în care funcționează acum Primăria, să mutăm Muzeul Național Bran, pentru a fi aproape de Castel și de Muzeul de Etnografie. Patrimoniul Muzeului Național Bran va rămâne la Bran”, a precizat edilul.
Patrimoniul regal este unul simbolic
Pe de altă parte, Ligia Fulga, directorul Muzeului de Etnografie Brașov califica drept dramatică situația muzeului. „Este vorba de patrimoniul regal, care este patrimoniul județului, și pe care nu-l putem lăsa să fie dus în altă parte sau să fie depozitat în condiții improprii. Când pleacă patrimoniul din spațiu respectiv, este clar că nu se va mai întoarce. Nu știu care este poziția Ministerului Culturii, dar oricum o îndatorire o avem și noi, Județul. Patrimoniul regal este un patrimoniu simbolic, nu poate sta în orice clădire. Nu poți să te joci așa cu felii de istorie, să le arunci în orice oraș, în nu știu ce spațiu”, afirma Fulga.
Zile trec și riscul crește!
Cum directorul Muzeului Național Bran, Nicoleta Petcu, nu a putut fi contactată, toată ziua având telefonul închis, inserăm ultima comunicare către Compania de Administrare a Domeniului Bran: „Până nu se hotărăște la nivelul Ministerului Culturii și Identității Naționale care sunt procedurile și etapele ce urmează a fi parcurse pentru eradicarea ciupercii Merulius Lacrymans, nu vom dispune nicio măsură”.
Așadar, cheia problemei se află în curtea Ministerul Culturii și Identității Naționale. Din nefericire, nici din partea acestuia nu am putut primi vreun punct de vedere, șeful biroului comunicare și dialog social, Cristian Pelivan, declarat singurul abilitat să ne dea o părere oficială fiind, până mâine (n.r. - astăzi), în concediu.
Nicolae Pepene: „Valoarea pieselor va scădea”
„La momentul 1990-1991, când s-a făcut trecerea la Ministerul Culturii, existau trei secții la Bran: secția Castel, secția Vama Medievală și secția Etnografie. După retrocedarea Castelului, în luna mai 2009, s-a desființat secția Castel și toate bunurile culturale (piesele) au fost înghesuite în Muzeul Vămii Medievale, unde s-a încercat reconstituirea unor interioare din Castel”, preciza anul trecut directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene, după care adăuga că „aceste piese și-au pierdut din valoare când au fost scoase din Castel, dar când vor ieși din Bran, vor deveni niște simple piese de muzeu. Ele aveau valoarea extraordinară fiind legate de Bran, de regalitate”.
Muzeul Bran are o istorie de 60 de ani
Muzeul Bran a fost înființat în anul 1957, când s-a amenajat o expoziție de artă și istorie medievală. Mai târziu, prin anii ‚60, s-a început amenajarea unui muzeu al satului brănean, cu titulatura Secția Etnografică Bran. În toată această perioadă, Muzeul Bran a fost în administrarea Consiliului Popular Județean Brașov. În anul 1987 s-a deschis secția Vama Medievală, amenajată în clădirea de la baza Castelului, clădire care a aparținut administrației vamale austro-ungare până în anul 1918, clădire unde funcționează Muzeul Național Bran. Menționăm că Muzeul Național Bran a mai fost pe punctul de a se închide și anul trecut, dar contractul de închiriere a clădirii a mai fost prelungit până în luna august 2017. De remarcat că nu mai puțin de milion de oameni trec anual pragul domeniului Bran, fiind o adevărată mină de aur pentru comunitatea locală, având în vedere cele peste 5 milioane de euro încasări.