Salonul unde orice fată se îmbracă-n ciocolată

Expresia "Te mănâncă din ochi" a fost transformată, la Constanţa, în "Te mănâncă realmente".

Şi asta datorită pasiunii pentru ciocolată a maestrului Silvian Miron. Atelierul acestuia, ChocoArt, prin intermediul căruia toţi cei pasionaţi de ciocolată pot intra în cel mai dulce univers, îşi deschide astăzi porţile şi oferă jocuri pentru copii şi rochii din acelaşi produs dulce pentru doamne.

„Avem două pachete. Primul este destinat copiilor. Pentru doar 15 lei, ei pot veni la atelierul nostru - situat pe strada I. Gh. Duca, numă rul 73 - şi, pentru trei sferturi de oră, pot să ajungă în lumea minunată a ciocolatei. Le este oferit un bol cu ciocolată topită, pe care o pot modela după bunul plac, ajutaţi de formele pe care le primesc: delfinaş i, bănuţi, scoici. E un proces care le stimulează imaginaţia şi pe care îl am în plan de foarte multă vreme“, spune maestrul ciocolatier. Tărâmul ciocolatei caută urmaşi

Părinţii care-şi însoţesc odraslele pe tărâmul dulce nu se vor plictisi nici ei, deoarece, pentru 20 de lei au la dispoziţie un pachet care include degustarea de vin alb şi roşu, alături de variate sortimente de ciocolată şi plăcinte tradiţionale.

ChocoArt este deschis permanent, între orele 10.00-18.00, cu excepţia perioadei 10-18 septembrie, când maestrul Miron va fi plecat la Cluj pentru acordarea Trofeului Silvian, în cadrul concursului pe care îl organizează.

Pe lângă relaxare şi distracţie, Silvian Miron urmăreşte descoperirea talentelor ascunse în imaginaţia copiilor, pe care speră să-i transforme în artişti ciocolatieri.

„Această artă are la bază o materie primă specială: ciocolata. Standardul de calitate este dat de pregătirea asiduă pe care am urmat-o în ţările lumii, unde există într-adevăr o cultură culinară şi mă ajută să educ copiii pentru a-i transforma în nişte «urmaşi la tronul ciocolatei»“, mărturiseşte maestrul.

El ne-a povestit că a pornit pe acest drum în 1995, când a deschis prima cofetărie, şi de atunci nu conteneşte să pună în aplicare idei dulci din ce în ce mai năstruşnice, cum este şi acest atelier.

HAINE COMESTIBILE Cele mai dulci rochii Pe lângă serviciile oferite copiilor, Silvian Miron a dezvoltat şi o ramură de haute-couture culinar: rochiile din ciocolată. După ce a lansat prima colecţie în 2002, maestrul a continuat să dea formă pasiunii sale. „E în pregătire noua colecţie de rochii făcute din ciocolată, pe care o voi lansa peste o lună jumătate, când se va relansa şi cofetăria“, precizează Miron. O colecţie cuprinde între şapte şi cinsprezece rochii, iar la o piesă vestimentară comestibilă se poate lucra între o zi şi o săptămână. Acestea fie sunt făcute exclusiv din ciocolată, însă rezistă foarte puţin, fie sunt realizate prin imprimarea ciocolatei topite pe bucăţi de material, proces similar imprimării tricourilor obişnuite. „După lansarea colecţiei, rochiile vor fi expuse în cofetărie. Domnişoarele şi doamnele care vor plăti 10 lei se pot fotografia îmbrăcate în ele. Pentru mine, ceea ce fac este o pasiune, rochiile acestea sunt nişte opere de artă şi doar în cazuri excepţ ionale accept comenzi pentru rochii care pot fi luate acasă de solicitante şi purtate. Nu pot spune un preţ. El depinde de foarte mulţi factori, de la cantitatea de ciocolată folosită până la durata de executare a produsului“, conchide ciocolatierul.