Salina artificială, la fel de eficientă ca una de adâncime

Cei care suferă de claustrofobie sau nu vor să-şi ia concediu pentru a merge la o salină naturală pot alege o cură terapeutică la una construită în oraş. Preţurile sunt între 100 şi 220 de lei.

Pentru tratarea mai multor afecţiuni respiratorii, medicii recomandă şi salina. "Poate fi un adjuvant destul de eficient", spune doctorul Ioan Paul Stoicescu, medic primar pneuomologie. Însă pentru a ajunge la o salină s-ar putea să ai nevoie de timp.

De câţiva ani au apărut ca alternativă salinele artificiale, despre care doctorii spun că pot avea un rol la fel de benefic ca acelea de adâncime dacă sunt respectate toate condiţiile.

"Nu sunt diferenţe, însă pentru a avea aceleaşi efecte ca salinele de adâncime, printre altele, trebuie să aibă aceeaşi umiditate, aceeaşi densitate mare de aerosoli salini şi să se facă purificarea aerului."

50% vin la recomandarea medicului

La parterul unei case de pe strada Louis Pasteur, în zona Eroilor, din Capitală, s-a deschis una dintre primele saline artificiale. Tratamentul se ţine în două încăperi, mari cât două camere de apartament, care seamănă izbitor cu nişte peşteri tapetate cu bolovani de sare. Pe jos e un strat zgrunţuros de sare mare, iar în mijlocul fiecărei încăperi e câte o mică fântână arteziană.

"Sarea a fost adusă de la mina Slănic Prahova şi a fost spartă mecanic. Apa are rol de a umidifica aerul şi de ionizare", explică Georgiana Giunca, reprezentant al Salinelor Roman.

La fel ca şi la cele de adâncime, în salinele artificiale se pot trata afecţiuni precum astm, bronşite, emfizem pulmonar, amigdalite, polipi, sinuzite, alergii de sezon, insomnii, stres, sforăit sau psoriazis.

"Cei care apelează la noi sunt împărţiţi: 50% vin la recomandarea medicului, ceilalţi din propria iniţiativă, pentru a-şi întări sistemul imunitar. De altfel, e indicat ca o dată pe sezon să faci o astfel de terapie de aproximativ 15 şedinţe", spune Georgiana Giunca.

Reduceri pentru elevi, studenţi şi pensionari

Micuţul Ianis plimbă jucăriile dintr-o parte în alta a încăperii. Vine cu mama de aproape două săptămâni şi stă câte o oră. "Are un început de laringită şi am zis să venim mai mult preventiv. Aş putea spune că se observă o ameliorare, dar vom vedea ce spune şi medicul", e optimistă mama lui Ianis, Cosmina Bulumac.

O şedinţă de aproximativ o oră la salina artificială costă 18 lei pentru adulţi , iar un abonament de 15 vizite - 220 de lei. Un abonament pentru pensionari, elevi şi studenţi costă 150 de lei. Pentru copiii sub 10 ani, părinţii plătesc 110 lei.

SĂNĂTATE ÎN SUBTERAN

Cele mai mari saline naturale din România

  • Cacica, Suceava. La 33 de metri a fost săpată în sare şi o capelă creştină. Un bilet de intrare costă în jur de 8 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.
  • Praid, Harghita. Un abonament de 5 zile costă 40 de lei pentru adulţi şi 25 de lei pentru copii. Cei de la Praid recomandă o durată de tratament de 10 -12 şedinţe, de 2-3-4 ore pe zi pentru copii, şi 16-18 şedinţe cu durată de 4-5 ore pentru adulţi.
  • Turda. Există un amfiteatru cu peste 100 de locuri, teren de sport, bowling sau minigolf. De asemenea, s-a amenajat şi un debarcader pe lac, cu bărci care permit plimbarea turiştilor. Intrarea e 15 lei pentru adulţi şi 8 lei pentru copii.
  • Slănic, Prahova. Una dintre camerele subterane găzduieşte un muzeu istoric în care se pot admira busturile lui Traian şi Decebal sculptate în sare. Taxa de intrare este de 12 lei pentru adulţi şi de 6 lei pentru copii.
  • Târgu-Ocna, Bacău. Tarifele sunt de 18 lei pentru adulţi şi 9 lei pentru copii. Se poate juca biliard, ping-pong sau jocuri electronice.