Salarizarea unică a intrat la apă

Legea unică de salarizare s-a aflat ieri într-o primă lectură pe masa guvernului.

Conform propunerii Ministerului Muncii nivelurile de referinţă sunt de 5,4, 3,8 şi 2,3 salarii minime pe economie, în scădere cu circa 40% faţă de coeficienţii reper conveniţi la începutul acestei luni cu sindicatele, de 8,85, 6,5, 3,8, potrivit NewsIn.

Ministrul muncii, Marian Sârbu, a confirmat aceste valori, precizând că propunerile “sunt încă în negociere”. „Magistraţii nu intră în această parte a grilei, ci vor avea coeficienţi cuprinşi între 10 salarii minime şi 15 salarii minime, la care se vor adăuga şi sporurile. Deci, salariile acestora se vor situa între 6.000 şi 9.000 de lei”, a spus Sârbu, conform sursei citate.

Premierul Emil Boc nu a dorit să confirme aceste informaţii, precizând că a cerut Ministerului de Finanţe ca până marţi, când proiectul de lege va fi din nou discutat în guvern, să facă o evaluare privind impactul bugetar al acestei legi. „Nu vă pot confirma această informaţie, dar a titra «scad salariile» este o dezinformare”, a spus, iritat, Boc. Premierul a reiterat faptul că raportul dintre salariul minim brut pe economie şi cel maxim va fi redus la 1 la 15.

Totodată, în următorii trei ani, ponderea sporurilor ar urma să ajungă la maximum 30% din câştigul salarial. Proiectul de lege a salarizării unice va fi definitivat până la 30 iunie, în timpul verii va fi supus dezbaterii publice, pentru ca în septembrie să se decidă forma de adoptare a acestuia. „Guvernul îşi menţine poziţia de a-şi asuma răspun derea”, a punctat Boc.

COMPARAŢIE

Trei niveluri de referinţă pentru salarizare