Guvernul a aprobat creșterea salariului minim pe economie. De astăzi, 1 octombrie, acesta va fi de 3.300 lei brut lunar. Vorbim despre o creștere de 300 de lei, până acum acesta fiind de 3.000 de lei. Majorarea nu se aplică și în agricultură.
De duminică, 1 octombrie, salariul minim pe economie a crescut la 3.300 de lei brut. Guvernul a aprobat majorarea de 10%, veniturile a milioane de bugetari crescând cu 300 de lei.
Anunțul a fost făcut de către Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al guvernului. El a precizat că majorarea salariului minim pe economie va avea impact asupra mai multor domenii, printre care comerț și transport.
„Prin hotărâre de guvern, executivul a hotărât ca de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe ţară garantat în plată să crească la 3.300 de lei lunar, de la 3.000 cât este în prezent. Este o creştere de 10% de care vor beneficia 1,86 milioane de salariaţi. Măsura va avea impact asupra mai multor sectoare de activitate. Îndeosebi în domeniile transporturi, comerţ şi IMM-uri“, a spus Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al guvernului.
În România sunt 1,89 milioane de contracte de muncă plătite cu salariul minim. Jumătate dintre acești angajați lucrează în comerț, construcții sau în industria prelucrătoare. Începând de astăzi, ei vor primi în mână 2.079 lei, față de 1.898 de lei net cât primeau până acum, potrivit Ziarul Financiar.
În octombrie, salariul minim în construcții rămâne la 4.000 de lei brut (3.150 lei în mână), iar cel din agricultură și industria alimentară va fi tot 3.000 de lei brut (2.362 lei net). O majorare în acest caz ar putea fi făcută în luna noiembrie.
Cum trebuie să completeze PFA Declarația unică, după creșterea salariului minim
Specialiștii economici avertizează persoanele fizice autorizate cu privire la modul în care vor completa Declarația unică pentru veniturile din 2023. Acestea plătesc taxele plafonat la 6, 12 și 24 de salarii. Cel mai bine ar fi să ia în considerare salariul minim de 3.000 de lei.
Conform unui articol din Codul fiscal „în situaţia în care, prin hotărâre a Guvernului sau prin alte acte normative, se utilizează, în acelaşi an, mai multe valori ale salariului minim brut pe ţară, diferenţiat în funcţie de studii, de vechime sau alte criterii prevăzute de lege (...) se ia în calcul valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe ţară, dacă prin lege nu se prevede altfel”.
Reprezentanții ANAF vor face precizări cu privire la modul în care se vor completa Declarațiile unice în cazul PFA-urilor.