Salariile unice după aplicarea Legii unitare

În ciuda faptului că premierul Emil Boc dădea ieri asigurări că după punerea în aplicare a Legii salarizării unice, niciun salariu nu va scădea, proiectul de lege obţinut de Evenimentul Zilei arată altceva.

Evz.ro vă prezintă câteva dintre salariile pe care le vor câştiga diferite categorii profesionale care lucrează la stat, după întrarea în vigoare a legii.

Învăţământ

Potrivit anexelor “Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice “, salariul maxim de bază pe care îl va lua un profesor univesitar, cu peste 20 de ani vechime, va fi de 6.060 de lei, în timp ce salariul minim, va fi de 4.650 de lei.

La polul opus, un preparator universitar va avea un salariu de bază cuprins între 1,500 şi 2.280 de lei.

În ceea ce priveşte salariul de bază pentru personalul din învăţământul universitar care deţine funcţii de conducere, acesta va fi cuprins între 3.690 de lei pentru un şef de birou, şi poate ajunge la maximum 6.738 de lei pentru un rector universitar.

Pentru funcţiile de conducere deţinute în învăţământul preuniversitar , un angajat va câştiga un salariu de bază cuprins între 2.562 de lei, pentru un contabil şef sau secretar şef şi 5.310 lei pentru o funcţie precum cea de insăpector şcolar general.

Salariul minim al unui manager care lucrează în cadrul unei instituţii subordinate Guvernului va fi de 6.030  lei , iar cel maxim de 7.770 lei.

Ambasadori şi miniştri

Pentru funcţia de ambasador, din bani publici se va plăti un salariu de bază, cuprins între 5.190 şi 6.486 lei. Potrivit noii grile de salarizare, un ministru va câştiga un salariu de bază cuprins între 4.992 lei şi 6.240 lei.

Angajaţii Agenţiei de Integritate

Ceva mai mult vor câştiga salariaţii Agenţiei Naţionale de Integritate.Potrivit legii, preşedintele acestei instituţii va avea un salariu de bază de 8.220 lei, în timp ce cel mai mic salariu al unui funcţionar ANI va fi de 1.500 de lei, pentru un inspector de integritate debutant.

Justiţie

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii va primi un salariu de bază 9000 de lei, în timp ce un judecător cu grad de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, va câştiga, în funcţie de vechime, un salariu cuprins între 4.254 lei şi 6.912 lei.

CITIŢI ŞI: Salarizarea unică a intrat la apă