Salariile dascălilor, la judecata Curţii Constituţionale

Avocatul Poporului, Ioan Muraru, susţine că guvernul nu poate suspenda, prin ordonanţă, plata unor drepturi băneşti câştigate în instanţă de profesori.

Soarta drepturilor salariale obţinute de bugetari prin hotărâri judecătoreşti şi suspendate de la plată de guvernul Boc va fi decisă de Curtea Constituţională.

Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a sesizat Curtea în legătură cu neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă prin care plata banilor câştigaţi în instanţă este blocată în 2010, urmând ca sumele să fie primite eşalonat în perioada 2011-2013.

Muraru şi-a justificat demersul prin faptul că, în sistemul românesc, o hotărâre judecătorească poate fi anulată doar de o altă instanţă judecătorească şi nicidecum printr-o ordonanţă, mijloc la care a recurs executivul. În opinia lui Ioan Muraru, în actul normativ este stipulat „cu viclenie” că „orice procedură de executare silită se suspendă de drept”, iar acest lucru încalcă normele constituţionale.

„Acest lucru nu se poate face. Este o încălcare gravă a Constituţiei”, a atras atenţia Avocatul Poporului.       

Nemulţumirile sindicatelor

Ioan Muraru a formulat sesizarea privind excepţia de neconstituţionalitate la solicitarea a două confederaţii sindicale, respectiv „Cartel Alfa” şi „Spiru Haret”.

De altfel, mulţi dintre bugetarii care şi-au câştigat drepturile în instanţe lucrează în învăţământ. Sindicaliştii Federaţiei „Spiru Haret” precizează că salariaţii din învăţământ se află în imposibilitatea de a beneficia de reparaţiile dispuse de instanţele de judecată, în condiţiile în care le-au fost diminuate veniturile şi au pierdut unele drepturi consacrate de ani buni în legislaţie şi în contractele colective de muncă.

Potrivit ordonanţei contestate, restanţele salariale câştigate de către bugetari în instanţă pe parcursul acestui an sunt eşalonate la plată pe o perioadă de trei ani, în intervalul 2011-2013.

În 2011, statul va plăti 34% din valoarea titlului executoriu, în 2012 33%, iar în 2013 ar urma să fie acordat restul de 33%. Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, afirma recent că guvernul a decis eşalonarea la plată a restanţelor salariale, inclusiv ale cadrelor didactice, ţinând cont de realităţile economice şi pentru a fi în măsură să achite aceste drepturi.      

ANOMALIE

Ordonanţele - „o pacoste pentru România”

Avocatul Poporului a atras atenţia că ordonanţele de urgenţă ale guvernului sunt “o pacoste pentru România” şi că executivul condus de Emil Boc a preluat de la parlament dreptul de legiferare.

“Cele mai multe reglementări trebuie să se facă prin lege, care este act al parlamentului”, a reamintit Muraru care sunt regulile constituţionale.

“Parlamentul are obligaţia să controleze actele guvernului. O face prea rar şi nu cu eficienţa sporită, încât la noi, practic, mai mult legiferează guvernul decât parlamentul. S-au deturnat regulile constituţionale privind legiferarea în România”, a mai spus acesta.