Cele mai mari salarii se câștigă în IT, în România, în timp ce lucrătorii în domeniul hotelurilor și restaurantelor câștigă cel mai prost.
Fiecare angajat român plătește, în medie, 1.812 lei (388 euro) către stat. Calculul este făcut la salariul mediu pe economie, de 4.532 de lei brut, corespunzător unui salariul mediu net de 2.720 de lei.
În prezent, salariu mediu brut a crescut cu 1,1% față de luna anterioară, iar câștigul s-a majorat cu 1,2% (+32 lei) ajungând la 2.720 de lei, potrivit raportului prezentat de Institutul Național de Statistică (INS).
Domeniile în care se câștigă cel mai bine sunt în activități de servicii în tehnologia informației – inclusiv activități de servicii informatice, iar la polul opus, cele mai mici câștiguri s-au înregistrat în hoteluri şi restaurante (1.580 lei).
Câștigul salarial mediu nominal ca crescut cu 13,7%, comparativ cu luna octombrie, anul trecut.
„Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost consemnate în: extracția petrolului brut şi a gazelor naturale (-17,2%), respectiv în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (-16,2%), precum şi în alte activități extractive, activități de editare, activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat – între 1,5% şi 6%” potrivit Digi24.
Primele ocazionale au influențat valoarea salariului mediu net, în luna septembrie faţă de luna precedentă: „ Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna septembrie 2018 de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare bănești, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câștiguri salariale mici în unele activități economice” conform unui comunicat dat Institutul Național de Statistică.
Şi în sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, în învățământ câștigul a crescut cu 4,2%, ca urmare a acordării sumelor privind plata cu ora pentru cadrele didactice, în administrația publica câștigul a crescut cu 0,4% şi cu 0,3% în sănătate şi asistență socială.