În luna noiembrie 2014, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.412 lei, cu 2,3% mai mare decât în luna octombrie 2014, a anunța astăzi Instititul Național de Statistică. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.743 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 38 lei (2,2%).
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4166 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1033lei), a mai comunicat Statistica.
Noiembrie 2014 comparativ cu noiembrie 2013
Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,6%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,3%.
Indicele câştigului salarial real pentru luna noiembrie 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,4%.
Intermedieri financiare, cele mai mari creșteri
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), cu 23%.
De asemenea, creșteri între 9,0% şi 13,0% s-au obșinut în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi de poştă şi de curier, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat % în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură – un minus de 12,8%.
Potrivit Statisiticii, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna octombrie de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte).