Salarii „rotunjite“ cu beneficii

Lefuri mai mari, un nou program de economisire şi pachet de acţiuni pentru directori - aşa vor arăta, din 2008, noile oferte pe piaţa muncii.

Pe lângă salarii mai mari, anul viitor le va aduce angajaţilor la companiile din România beneficii noi.

În 2008, multe firme vor constitui planuri de pensii private facultative pentru salariaţi, iar cei care ocupă funcţiile de management vor primi acţiuni de la companie, pentru a fi motivaţi să rămână în echipă, estimează specialiştii firmei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC).

„Majorarea salariului minim va avea un efect în cascadă, tradus prin creşterea tuturor salariilor“, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe, Ruxandra Stoian, director în departamentul Tax Services al PwC.

La pensia de la stat şi la cea privată obligatorie din ce în ce mai mulţi angajatori vor adăuga posibilitatea constituirii unei pensii private facultative pentru fiecare salariat. Aceasta înseamnă că atât firma, cât şi angajatul vor vărsa, lunar, o sumă de bani într-un fond, susţine Ruxandra Stoian. Această practică nu este o noutate în România, însă în prezent foarte puţine firme o aplică. Soluţii pentru motivare Angajaţii la firmele româneşti vor fi motivaţi şi la anul cu beneficii pe care le cunosc deja: bonuri de masă, abonament la clinici private, asigurări, ajutor financiar în caz de naştere, căsătorie sau deces, cantină, transport sau chiar excursii gratuite.

Reprezentanţii PwC consideră că aceste practici se vor extinde, la fel ca şi condiţiile speciale de creditare, activităţile sportive şi acordarea de reduceri pentru cumpărarea bunurilor produse de companie. În opinia acestora, angajatorii trebuie să le ofere celor din companie un echilibru între muncă şi viaţa personală. Aceasta înseamnă facilităţi pentru îngrijirea copiilor, program flexibil, programe care susţin o viaţă sănătoasă. Drumul de la mărci la lei În ultimii 17 ani, pachetul de compensaţii şi beneficii negociat de candidaţi s-a modificat considerabil. În anii ’90 se vorbea despre salariul net, la care se adăugau sporuri de până la 150% de vechime, conducere, cunoaşterea limbilor străine, utilizarea calculatorului etc. Beneficiile lipseau. Salariul se negocia în dolari sau mărci, iar bonusul de la sfârşitul anului „era discreţionar şi greu de anticipat“, spune Ruxandra Stoian.

La începutul anilor 2000, salariul de bază se negocia în suma netă în euro şi includea sporurile. Datorită avantajelor fiscale, firmele au început să introducă beneficii sub forma tichetelor de masă. În 2007, negociem un salariu brut exprimat în lei. Bonusurile ajung la 20% din pachetul salarial, sunt structurate şi pot fi prevăzute, deoarece sunt oferite în funcţie de performanţe. Astăzi, 10% din pachet reprezintă diverse beneficii.