Salarii mărite de la 1 ianuarie. Ministrul Muncii promite creșteri de 2.170 de lei pentru unii bugetari

Bugetari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Vor primi bani în plus anagajații de la Casa Națională de Pensii Publice, ANOFM, Inspecția muncii și, nu în ultimul rând, angajații de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

Salarii mărite pentru aproximativ 8.000 de bugetari, noua propunere a ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Proiectul, aflat pentru moment la stadiul de propunere, prevede majorări în valoare brută de până la 2.170 de lei aplicabile de la 1 ianuarie 2024.

Salarii mărite pentru aproximativ 8.000 de bugetari

Salarii mărite pentru 7.888 de bugetari. Măsura ar urma să fie implementată de la 1 ianuarie 2024. În nota de fundamentare se arată că banii vor veni prin  reducerea fenomenului evazionist.

Salarii mărite nu vor primi toți bugetarii. Vor primi bani în plus anagajații de la Casa Națională de Pensii Publice, ANOFM, Inspecția muncii și nu în ultimul rând angajații de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. De menționat este faptul că personalul din structurile subordonate nu vor primi salarii mai mari din 2024.

Simona Bucura Oprescu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Motivarea ministerului Muncii

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a motivat decizia de a oferi salarii mărite pentru aproximativ 8.000 de bugetari invocând lefurile nemotivante și volumul mare de muncă. Totodată, oficialii de la Muncă urmăresc să elimine aspectele discriminatorii din grila salarială.

„Având în vedere salariile nemotivante, creșterea volumului de muncă și exercitarea de către funcționarii publici și personalul contractual din cadrul serviciilor publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea și sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a funcțiilor general similare cu cele exercitate de către persoanele cu funcții similare din cadrul adminsitrației publice centrale și, totdată, pornind de la necesitatea respectării principiului constituțional al egalității în fața legii în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie același pentru tot personalul care beneficiază de aceleași condiții de muncă, indiferent de instituția și autoritatea publică care își desfășoară activitatea, se impune adoptarea ordonanței de urgență”, spune nota de fundamentare.

Majorarea pentru cele 7.888 de salarii va genera un impact financiar de aproximativ 120,2 milioane de lei.

Salarii mărite și pentru 1,8 milioane de români

În altă ordine de idei, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, tot sub forma unui proiect propune majorări salariale și pentru românii care primesc salariul minim  de bază. Este vorba de personalul care activează în sectorul agricol, în construcții și în industria alimentară. Aproximativ 2 milioane de angajați.

Propunerea ministerului Muncii prevede o creștere a salariului de bază minim brut de la 3.300 la 3.700 de lei. În situația în care măsura va fi validată în ședința de Guvern, 1.813.197 salariați vor primi salarii mai mari de la 1 iulie 2024, potrivit Antena 3.