Conform comunicatului de presă remis de către Ministerul Afacerilor Interne, peste 28.000 de polițiști vor beneficia de o majorare a sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de la 5% la 10%.
„Dintre cei peste 28.000 de poliţişti fac parte, spre exemplu, poliţiştii de la acţiuni speciale şi poliţiştii cu atribuţii pentru cercetarea la faţa locului: judiciarişti, criminalişti, pirotehnişti, conducători de câini', se precizează în comunicat transmis către Agerpres. Începând de anul acesta, poliţiştii care asigură paza, escortarea şi supravegherea deţinuţilor, reţinuţilor și arestaţilor preventiv vor primi o indemnizaţie pentru pază şi supraveghere de 5%.
Majorările vin pentru stimularea unor poliţişti care desfăşoară activităţi deosebite şi care sunt similare cu cele de poliţie judiciară. „De asemenea, la nivelul conducerii MAI s-a reevaluat modul de acordare a sporului pentru lucrări de excepţie şi misiuni speciale, ocazie cu care 50 de indicatori reprezentând 50% din salariul de bază conform legii destinaţi conducerii ministerului au fost redistribuiţi către angajaţi cu funcţii de execuţie din zona operativă a Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră”, se mai arată în comunicat.
Începând cu luna ianuarie, salariul minim de bază minim brut este de 1.900 de lei, ceea ce presupune că în MAI nu va exista un salariu de funcţie mai mic de 1.900 de lei. Pntru agenţii şi subofiţeri care au terminat şcoala în decembrie 2017, salariul de funcţie este peste 1.900 de lei, iar venitul net ajunge în jur de 2.500 – 2.600 lei, fără a adăuga alte sporuri. Creşterile salariale generate de majorarea sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de la 5% la 10% şi acordarea indemnizaţiei pentru pază şi supraveghere de 5% vor intra în vigoare din luna februarie şi se vor regăsi în salariile din luna martie.