Departe de familie şi prieteni, temperaturi exterioare de peste 40 grade Celsius, adaptare la cerinţele severe ale religiei musulmane timp de minimum doi ani, dar şi un venit lunar de peste 1.000 de euro sunt condiţiile de la cele mai vânate locuri de muncă
În anii ‘90 şi începutul anilor 2000 o slujbă în Statele Unite era sinonimul succesului asigurat. Acum românii care vor să câştige bine şi repede aleg Golful Persic, în special Emiratele Arabe Unite şi Qatar. Asta pentru că în Orientul Mijlociu salariile pleacă de la 1.000 de euro. Cu toate acestea, cei care ajung să muncească în această zonă nu trăiesc un vis.
Ieşeanca Monica Tudor a plecat în Qatar în urmă cu un an. Are un salariu de 1.500 de euro pe lună la un mall. "Mai întâi am avut trei luni de probă în care am avut un venit cam de 800-900 de euro. După ce am trecut de aceste luni, mi s-a activat o clauză prin care acum am contract pe doi ani şi un venit lunar care creşte constant", ne spune aceasta Ţinta celor 10.000 de euro
Cei care aleg să plece să muncească în această zonă nu au niciun gând să se stabilească acolo. "După doi ani sper să mă întorc în România. Aici este un altfel de viaţă decât în Europa. Traiul este mult mai dur. Asta poate şi pentru că noi românii suntem obişnuiţi cu un alt tip de viaţă decât cel musulman. Ca femeie trebuie să porţi mereu ceva pe cap în anumite zone ale oraşului, şi uneori chiar şi la muncă atunci când sunt sărbători. Regimul alimentar este la fel de dificil şi neobişnuit. Am venit aici ca să adun o sumă de bani pe care în ţară nu o puteam strânge", ne spune aceasta.
Mihai Drăgan este un specialist în recrutare şi recunoaşte că toţi cei care pleacă în Golful Persic se întorc în România după un număr de ani sau îşi caută un contract într-o altă ţară.
"Un contract de muncă în Abi Dhabi, spre exemplu, oferă două oportunităţi. În primul rând, în acest nou rai al luxului, toate marile companii au deschise puncte de lucru şi recrutează permanent. Sunt şanse mai mari decât în ţară de a prinde un contract la o multinaţională, la o filială din Europa. Apoi, majoritatea care se duc acolo vor să strângă bani ca să-şi deschidă o afacere când se întorc acasă sau să-şi cumpere o locuinţă", ne spune specialistul.
Am întrebat-o pe Monica dacă are o astfel de ţintă. "Sigur, normal că am!", a fost prima reacţie a ieşencei. "Mi-am impus ca după doi ani de contract aici să am măcar 10.000 de euro economisiţi. Dacă va fi aşa, vreau să mă întorc în ţară să-mi deschid o grădiniţă. Dar mai am un an de contract. Voi vedea atunci", ne explică aceasta. Shoppingul ca loc de muncă Cele mai multe oferte din această zonă vin din domeniul comerţului şi sănătate. Pe portalul de recrutare ejobs.ro compania Promo Luxe caută personal promoter/hostess for shopping în Dubai. Salariul oferit este între 1000-1500 de euro pe lună
În schimb, SC Jobs Ahead Group SRL recrutează pentru Qatar, Kuweit, Arabia Saudită infirmieri, medici veterinari şi stomatologi. Salariul este de până în 1.500 de euro
Cerinţele obligatorii pentru a ajunge să munceşti în această parte a lumii sunt: cunoaşterea la perfecţie a limbii engleze, disponibilitatea de a avea un program prelungit, participarea la trainingurile realizate de angajatori, seriozitate faţă de sarcinile de serviciu stabilite. Pentru a ajunge în emirate este nevoie fie să aplici la ofertele de muncă, fie să fii avansat şi trimis în Dubai de firma în cadrul căreia deja activezi.
Aşa se face că peste 3.000 de conaţionali se află la muncă în această parte a lumii. "În prezent, pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite se înregistrează un număr de aproximativ 3.500 de cetăţeni români, care deţin o viză de muncă, majoritatea angajaţi ai unor companii din Dubai", ni s-a comunicat de la Direcţia Comunicare şi Diplomaţie Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Una dintre companiile care recrutează salariaţi pentru Dubai este Lalsat International din Iaşi
"Suntem prezenţi pe piaţa din România pentru a selecta candidaţi pentru posturile oferite de cele mai dinamice şi de renume companii din Dubai. Posturile disponibile sunt, în general, pentru industria ospitalitatii din Emirate. Căutăm oameni dinamici, vorbitori de limba engleză, pentru posturi în hoteluri, companii aeriene, aeroporturi, mall-uri şi alte domenii înrudite"
Printre clienţii noştri se număra: Emirates Airline, Yas Hotel , Al Tayer, Movenpick, Rivoli Group, Jumeirah, Emaar. Ce trebuie să faci că sa lucrezi în raiul shoppingului "După semnarea contractului de către un candidat, următorul pas e vizita medicală (obligatorie pentru deţinătorii de permise de muncă din Dubai). Certificatul medical va fi trimis înapoi către angajator pentru a servi la eliberarea permisului de muncă (această etapa durează 3-4 săptămâni. Odata ce permisul de munca este pregătit, angajatorul ni-l trimite şi noi îl vom înmâna persoanei". În ultima etapa, dupa eliberarea permisului de muncă, în maximum 10 zile, angajatorul trimite biletul de avion. Primele şase luni sunt considerate perioadă de probă. E de muncă pentru oricine: "Sunt oameni care te sterg pe mâini după ce te speli" Ovidiu Dugulan este plecat de un an în Dubai. "Viaţa aici nu este aşa de scumpă. O garsonieră de tip studio la chirie costă 550 de euro. O bere este patru euro. Preţurile sunt comparabile cu statele dezvoltate din Europa". În ceea ce priveşte slujbele din Dubai, Ovidiu povesteşte că se găseşte orice muncă.
"Există câte un job pentru orice. Spre exemplu: în primele mele săptămâni am fost să beau o bere la nu ştiu ce club de fiţe aflat pe la etajul 60. Ca tot omul, după ce mi-am băut berea am fost la baie. Acolo exista cineva care deschidea uşa la grupul sanitar şi m-a invitat politicos înăuntru. Am intrat mi-am făcut nevoile şi am dat să mă îndrept spre chiuvetă să mă spăl. A venit un alt angajat care mi-a deschis robinetul, mi-a turnat săpun în mână, a închis robinetul în urma mea şi m-a şters pe mâini, apoi mi-a deschis uşa ca să pot ieşi. Deci există un loc de muncă pentru oricine", Ovidiu Dugulan. Cauţi un job mai bun? eJobs îţi prezintă peste 16,000 de oferte